Severna Koreja izstrelila še eno balistično raketo srednjega dosega

Iz Južne Koreje so sporočili, da je iz severne sosede poletel »neznani projektil«. V Beli hiši so izstrelitev potrdili.

Objavljeno
21. maj 2017 13.17
NKOREA-POLITICS-KIM
Mo. B.
Mo. B.

Iz Seula so danes sporočili, da je iz Pukčanga v južno severnokorejski provinci Pjongan danes popoldne poletel »neidentificiran projektil«. Nov test so v Severni Koreji izvedli komaj teden dni potem, ko so izstrelili strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, imenovano hwasong-12.

V Beli hiši so potrdili, da je Pjongjang izvedel nov test rakete, a da gre tokrat za raketo tipa MRBM, ki ima nekoliko manjši doseg kot zadnje tri, ki so jih testirali.

Raketa je po navedbah Seula danes letela približno 500 kilometrov preden je padla v morje ob vzhodni obali. »Naša vojska pozorno spremlja znake nadaljnjih provokacij severnokorejske vojske in ostaja v polni pripravljenosti,« so še sporočili iz Seula.

Zadnji test je že najostreje obsodila Japonska, ki je opozorila, da gre za jasno kršenje resolucije ZN. Japonski premier Šinzo Abe se je ob tem zavzel, da se vprašanje severnokorejskega raketnega in jedrskega programa načne tudi na vrhu voditeljev skupine držav G7.

Položaj na Korejskem polotoku je zaradi dveh severnokorejskih jedrskih poskusov in številnih poskusnih raketnih izstrelitev napet od minulega leta. Ameriški predsednik Donald Trump je večkrat zagrozil, da bodo ZDA, če bo treba, ukrepale tudi same. Prav tako ni izključil morebitnega vojaškega posredovanja.

Pjongjang že dolgo poseduje rakete, ki lahko dosežejo tarče v Južni Koreji in na Japonskem, z raketo hwasong-12 pa bi lahko potencialno dosegel tudi ameriška oporišča na otoku Guam.

O zaostritvi sankcij po testu, izvedenem 14. maja, je varnosti svet Združenih narodovo nazadnje razpravljal v torek. Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je povedala, da ZDA sodelujejo s Kitajsko pri sestavljanju nove resolucije o sankcijah, ob tem pa vse države pozvala, da se zoperstavijo Severni Koreji, sicer tudi njim grozijo ukrepi. »Vsi moramo Severni Koreji poslati sporočilo: Nič več. To ni več čas za igro. Zdaj gre zares. Te grožnje niso dobrodošle,« je povedala.