Iz zahodnega dela Mosula zbežalo že pol milijona ljudi

V rokah iraških varnostnih sil je že velika večina zahodnega Mosula. Srditi boji z IS se nadaljujejo.

Objavljeno
18. maj 2017 16.36
TOPSHOT-IRAQ-CONFLICT-MOSUL
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Iz zahodnega Mosula, kjer še vedno potekajo spopadi med iraško vojsko in skrajno skupino Islamska država (IS), je v zadnjih treh mesecih zbežalo pol milijona Iračanov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Od začetka operacije za osvoboditev Mosula na severu Iraka lani oktobra je iz mesta zbežalo že 700.000 ljudi, je razvidno iz podatkov urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha).

»Število ljudi, ki bežijo s svojih domov v zahodnem Mosulu, je ogromno,« je dejala humanitarna koordinatorka za Irak Lise Grande. Zaradi številnih migrantov pa je vedno težje zagotoviti civilistom potrebno pomoč in zaščito, je dodala.

Grandejeva je še povedala, da veliko ljudem primanjkuje hrane, v zadnjih tednih pa mnogi niso imeli dostopa do varne pitne vode ali zdravil.

Pričakujejo, da bo iz mesta zbežalo še do 200.000 ljudi.

Iraška vojska je vse bliže osvoboditvi zahodnega dela Mosula, pod nadzorom naj bi imeli že 90 odstotkov zahodnega dela mesta. Vzhodni del Mosula so iraške sile osvobodile januarja.

Mosul sicer velja za zadnjo trdnjavo IS v Iraku. Džihadisti nadzorujejo le še okoli šest odstotkov iraškega ozemlja, medtem ko so avgusta 2014 po zavzetju obsežnega dela Iraka imeli pod nadzorom kar 40 odstotkov te države, še dodaja STA.