Izgubljena priložnost na pjongčanškem ledu

V uradu ameriškega podpredsednika krivdo za odpovedano srečanje s predstavniki Severne Koreje pripisujejo Pjongjangu.

Objavljeno
21. februar 2018 21.54
Zorana Baković, poročevalka
Zorana Baković, poročevalka

Penceov urad razkriva podrobnosti o zapravljeni priložnosti za neposredno srečanje ravno takrat, ko Pentagon napoveduje, da se bodo nadaljevale skupne vojaške vaje z južnokorejsko vojsko.

Ameriški podpredsednik Mike Pence in visoka severnokorejska uradna predstavnika so se že dogovorili za skrivno srečanje v Pjongčangu, v zadnjem trenutku pa so ga odpovedali. Tako trdijo v Penceovem uradu in krivdo za zapravljeno priložnost pripisujejo Pjongjangu. Ameriški podpredsednik ter sestra severnokorejskega vodje Kim Džong Una in predsednik predsedstva vrhovne skupščine bi se morali srečati 10. februarja, dan po odprtju olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu.

Propad skrivnega srečanja

Toda dve uri pred napovedanim začetkom srečanja sta ga Kim Jo Džong in Kim Jong Nam odpovedala ter sporočila, da sta to storila zaradi grobih izjav Mika Pencea med njegovim obiskom v Aziji. Pence je napovedoval »najstrožje sankcije« proti Severni Koreji do zdaj, obsojal njen jedrski in raketni program ter pozival zaveznike na azijski strani Tihega oceana, naj »čim bolj pritiskajo« na Kim Džong Unov režim, da bi se Pjongjang odpovedal nadaljnjemu razvoju atomske bombe.


Ameriški študent Otto Warmbier je po vrnitvi iz ujetništva v Severni Koreji umrl. Foto: Kyodo/Reuters

Poleg tega je ameriški podpredsednik na slavnostno odprtje zimskih iger prišel v družbi Freda Warmbierja, očeta ameriškega študenta Otta Warmbierja, ki so ga pred dvema letoma aretirali v Pjongjangu in obsodili na 15 let težkega fizičnega dela, menda zaradi kraje propagandnega posterja iz hotela, v katerem se je nastanil. Severna Koreja ga je bila pripravljena spustiti domov, vendar šele takrat, ko je bil že v komi. Otto je umrl teden dni po tem, ko je prispel v ZDA. Pence se je med olimpijskim obiskom sestal z begunci iz Severne Koreje in tudi tako opozoril, da so človekove pravice eno od vprašanj, zaradi katerih hladna vojna še traja, pa tudi to, da so eden od morebitnih razlogov za vojaški obračun s Kim Džong Unovim režimom.

Penceov urad zdaj trdi, da se je podpredsednik dogovoril s predsednikom Donaldom Trumpom, da bo srečanje s Kim Jo Džong in Kim Jong Namom skrivno, da ga nihče ne bi mogel razumeti kot začetek pogajanj. Pence bi, če bi mu severnokorejski uradni predstavniki dali priložnost, iz oči v oči s sestro vodje in formalnim voditeljem države ponovil ostra stališča Bele hiše glede jedrskega in raketnega programa, ki po mnenju ZDA neposredno ogroža ameriško državno varnost.

Dialog z jederskim orožjem

Odposlanca Kim Džong Una sta prišla v Pjongčang z drugačnimi nameni. Hotela sta okrepiti možnosti za dialog med Severno in Južno Korejo. Nekateri analitiki vztrajajo, da sta tako hotela spodkopati zavezništvo med Seulom in Washingtonom, vendar sta se posvetila predvsem temu, kar vsakdo na Korejskem polotoku zelo dobro razume: odnosi med Pjongjangom in Seulom bi morali ostati predvsem korejsko vprašanje.


Kim Jo Džong, sestra severnokorejskega voditelja, in južnokorejski predsednik Mun Dže In med srečanjem v predsedniški palači v Seulu. Foto: AP

Kim Jo Džong ni samo prenesla sporočila svojega brata, ki je južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina povabil, naj »čim prej« obišče Pjongjang, ampak je v zasebnem pogovoru z gostitelji tudi razkrila, da je noseča in da pričakuje svojega drugega otroka. To je bilo še eno znamenje, s katerim je Kim Džong Un hotel pokazati Munu, da mu zaupa in da si čim prej želi začeti dialog. Razlage o tem, ali to pomeni, da se severnokorejski vodja počuti močnega ali skrajno negotovega, so različne. Nekaj gotovo drži: rad bi se pogovarjal in prepričan je, da mu jedrsko orožje in balistični projektili omogočajo, da lahko za obnovitev dialoga sam postavlja pogoje.

Tisto soboto zjutraj so bili Pence in njegova skupina prepričani, da se bo sestal z obema severnokorejskima predstavnikoma, čeprav je Severna Koreja opozarjala, da ji niso všeč besede ameriškega podpredsednika. Uro zatem so dogovorjeno srečanje dokončno odpovedali. Vprašamo se lahko, zakaj Penceov urad zdaj razkriva, da so srečanje sploh načrtovali. Ameriškega podpredsednika je kritizirala tako ameriška kot južnokorejska javnost zaradi njegovega vedenja med slavnostnim odprtjem iger. Pence je skupaj z ženo sedel vrsto nižje od severnokorejskih uradnih predstavnikov in skorajda zraven Mun Dže Ina in njegove žene.

Ko je na stadion stopila združena skupina športnikov obeh Korej, so vsi vstali in jo pozdravili, razen Penceovih. »Tudi japonski premier Šinzo Abe je vstal,« je povedal neki nekdanji ameriški diplomat. »Tako je bilo Penceovo vedenje videti neprimerno predvsem do gostiteljev. Ni mu bilo treba ploskati, toda nič ga ne bi stalo, če bi vstal in bi tako pokazal najmanjšo zadovoljivo raven spodobnosti?!«