Izpad električne energije paraliziral San Francisco

V mestu niso delovali semaforji, trgovine so ostale brez razsvetljave.

Objavljeno
22. april 2017 13.25
APTOPIX California Daily Life
Pi. K.
Pi. K.
San Francisco - Izpad električne energije je v petek paraliziral dobršen del San Francisca. Zaradi napake na električni postaji, kjer je tudi zagorelo, je brez elektrike več ur ostalo približno 88.000 odjemalcev, pretežno v središču mesta.

Izpad električne energije je mesto prizadel nekaj po 9. uri po lokalnem času in trajal do popoldanskih ur. Po sedmih urah je bilo brez oskrbe z elektriko še okoli 3000 odjemalcev.

V mestu niso delovali semaforji, trgovine so ostale brez razsvetljave. A večina ljudi se je nenadejanega električnega mrka lotila z dobro voljo - številno so zapustili delovna mesta ali stanovanja in se družili na ulicah, kjer je bil promet bolj umirjen kot na običajne delovne dni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V nekaterih kavarnah in trgovinah so strankam vseeno postregli, pri čemer so lahko plačevali bodisi z gotovino bodisi s plačilnimi storitvami, ki omogočajo obdelavo plačilnih kartic prek pametnih telefonov ali tablic.

Izpad elektrike je prinesel tudi nekaj nevšečnosti v javnem prometu. Gasilci so prejeli prek 100 klicev, od katerih je bilo 20 povezanih z ljudmi, ki so ustali ujeti v dvigalih. Hujših poškodb med ljudmi ni bilo.

Vzrok izpada ni še natančno znan, šlo pa naj bi za okvaro opreme na lokalni električni postaji, kjer je tudi zagorelo, je pojasnil predstavnik dobavitelja električne energije v mestu Pacific Gas and Electric.