Izrael bo deportiral 40.000 beguncev

Begunci imajo tri mesece časa, da zapustijo državo, sicer jih čaka zapor.

Objavljeno
19. november 2017 16.58
M. Bi., STA
M. Bi., STA

Izraelska vlada je danes sprejela odločitev o zaprtju migrantskega centra Holot na jugu države. Deportirali bodo približno 40.000 afriških migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito.

Ministri so dali migrantom tri mesece časa, da sami zapustijo Izrael, sicer jih čaka zaporna kazen. »Tisti, ki so se vtihotapili v državo, bodo lahko izbirali med zaporom ali tem, da odidejo,« je dejal minister za javno varnost Gilad Erdan.

Netanjahu je pred odločanjem vlade o zaprtju Holota dejal, da po gradnji ograje na izraelsko-egiptovski meji in deportaciji 20.000 afriških migrantov, vstopajo v tretjo fazo, to je pospešeno odstranjevanje beguncev. Zaupal jim je še, da lahko deportacijo izvede brez podpore vlade, saj mu to omogoča mednarodni sporazum, ki ga je sam sklenil. »Zdaj bomo lahko zaprli migrantski center in velike vsote denarja namenili preiskovalcem in deportaciji več ljudi,« je dejal.

Eritrejce in Sudance bosta sprejeli Ruanda in Uganda

Migrantski center Holot, ki sprejme do 1200 ljudi, migranti čez dan lahko zapustijo in delajo. Erdan je dejal, da je center postal hotel za tiste, ki so se vtihotapili, prav tako ne spodbuja, da bi državo zapustili. Plačujejo pa ga davkoplačevalci - letno stane 58 milijonov evrov.

Po zadnjih dostopnih podatkih je v Izraelu 38.043 migrantov. Od tega je 27.494 Eritrejcev in 7869 Sudancev, za katere so, kot kaže, ocenili, da se ne morejo vrniti v svojo domovino, zato je Izrael sklenil sporazum z Ruando in Ugando, ki sta se strinjali, da bosta migrante sprejeli, še navaja afp.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je odločitev Izraela naletela na neodobravanje nekaterih organizacij za varstvo človekovih pravic v Izraelu. Menijo, da se Izrael izmika mednarodnim obveznostim pri varstvu prosilcev za azil.