Trump v Izraelu v iskanju odgovorov na bližnjevzhodno zagonetko

Ameriški predsednik se bo med dvodnevnim obiskom srečal tako z izraelskimi kot palestinskimi voditelji.

Objavljeno
22. maj 2017 13.39
ISRAEL-PALESTINIAN-US-TRUMP-DIPLOMACY
Mo. B.
Mo. B.

Ameriški predsednik Donald Trump je v okviru prve turneje na tujem danes pripotoval v Izrael, kjer se bo med dvodnevnih obiskom srečal tako s palestinsko kot izraelsko stranjo. Trump je po pristanku na tamkajšnjem letališču povedal, da je obiskal to »sveto in starodavno zemljo« zato, da okrepi »neuničljivo vez med Združenimi državami in državo Izrael«. »Pred nami je redka priložnost, da tej regiji in ljudem prinesemo varnost, stabilnost in mir, porazimo terorizem in poskrbijo za prihodnost harmonije, blaginje in miru. A do tja lahko pridemo le s sodelovanjem. Druge poti ni.«

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je tik pred pristankom predsedniškega letala v Izraelu povedal, da je današnji obisk priložnost za napredek v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci.

Rešitev dveh držav?

Trump se je v Washingtonu že srečal z izraelskim premierom Banjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Obakrat je napovedal dogovor o miru, a kako do njega in kakšen naj bi bil podrobneje, ni pojasnjeval.

Po februarskem srečanju z Netanjahujem je presenetil predvsem z napovedjo, da Washington ne bo več vztrajal pri tako imenovani rešitvi dveh držav − ustanovitvi palestinske in izraelske −, ampak je pripravljen podpreti kakršnokoli rešitev, v katero bosta pripravljeni privoliti obe strani. »Strani sami se bosta morali neposredno pogajati. Vsi bodo morali sklepati kompromise,« je povedal sredi februarja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo Trump v Tel Aviv pripotoval danes popoldne, pred pogovori z Netanjahujem pa bo obiskal dva najbolj znamenita kraja v Jeruzalemu − baziliko Božjega groba in, kot prvi ameriški predsednik, Zid objokovanja.

Po pričakovanjih so varnostni ukrepi v Jeruzalemu močno poostreni, na ulicah patruljira okoli 10.000 policistov. Staro mest je bolj kot ne zaprto za javnost.

Obisk Zidu objokovanja je po navedbah AFP dvignil že kar nekaj prahu, še preden je Trump sploh zapustil Washington, saj predstavniki njegove administracije niso hoteli izjaviti, da ta, za Jude sveti kraj, pripada Izraelu. »Jeruzalem je bil in vedno bo glavno mesto Izraela,« je sinoči še enkrat poudaril Netanjahu in dodal, da bo Zid objokovanja za vedno ostal pod izraelsko suverenostjo. Izrael je vzhodni Jeruzalem, ki ga palestinske oblasti vidijo kot glavno mesto svoje bodoče države, in Zahodni breg okupiral med vojno leta 1967. Mednarodna skupnost novih meja ni nikoli priznala.

Trump se bo z Netanjahujem srečal ob 18. uri po lokalnem času. Še pred prihodom pa je na predstavnike izraelskih oblasti po poročanju AFP naslovil prošnjo po ukrepih, ki bodo pred srečanjem z Abasom služili kot dokaz dobre volje in krepitve medsebojnega zaupanja.

Nekaj drobtinic kot znak dobre volje

Izraelski varnostni svet je tako včeraj sprejel vrsto ukrepov, ki so vse prej kot pogosti. Med drugim naj bi nekaj Palestincem podelili dovoljenje na gradnjo v delih Zahodnega brega, ki so povsem pod izraelskim nadzorom. AFP piše, da Judje pri pridobivanju tovrstnih dovoljenj nimajo nobenih težav, povsem drugače pa je, ko za dovoljenje prosijo Palestinci. Še eden od ukrepov je krajšanje čakalni dob na obljudeni nadzorni točki v severnem delu Zahodnega brega. Odobrili so tudi širjenje palestinske industrijske cone na obrobju Zahodnega brega.

V Beli hiši so izraelske ukrepe sprejeli z odobravanjem in dodali, da spodbujajo obe strani, naj izboljšata razpoloženje, ki bo omogočilo iskanje rešitve.

Ameriški predsednik se bo z Mahmudom Abasom srečal jutri.

Donald Trump je v zadnjih mesecih postal nekoliko previdnejši, ko gre za bližnjevzhodno vprašanje. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu kljub drugačnim prvotnim napovedim − da ga bo nemudoma preselil v Jeruzalem − za zdaj ostaja v Tel Avivu. Pozval je tudi k zaustavitvi širjenja judovskih naselji na okupiranih območjih. Skrajno desnico v Netanjahujevi vladi pa je razočaral tudi z napovedjo o ponovnem zagonu mirovni prizadevanj.

Trump bo iz Izraela odpotoval v Vatikan, obiskal pa bo tudi Bruselj in se v Italiji udeležil srečanja voditeljev držav G7 in Nata.