Izraelska vojska ubila osumljenca umora izraelskih najstnikov

Ugrabitev in smrt treh najstnikov je posledično vodila do novega posredovanja izraelske vojske v Gazi.

Objavljeno
23. september 2014 12.43
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Jeruzalem − Izraelska vojska je ponoči v Hebronu na Zahodnem bregu ubila Palestinca, osumljena za junijsko ugrabitev in umor treh mladih Izraelcev. »Vojska je med izvajanjem operacije v medsebojnem obstreljevanju ubila Marvana Kavasmeha in Amerja Abuja Eišeha, morilca treh mladih Izraelcev,« je sporočil tiskovni predstavnik vojske Peter Lerner.

Po ugrabitvi 12. junija in umoru treh judovskih najstnikov, za katere je Izrael krivil palestinsko skrajno gibanje Hamas, so razmere v izraelsko-palestinskih odnosih postale zelo napete. Izrael je 8. julija začel 50-dnevno ofenzivo proti Hamasu na območju Gaze, v kateri je bilo ubitih 2200 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa 73 ljudi, večinoma vojakov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Marvana Kavasmeha in Amerja Abuja Eišeha so našli v hiši v Hebronu, na katero so izvedli napad izraelski vojaki in obveščevalni agenti. Oba so iskali od ugrabitve treh mladih Izraelcev, ki so jih pogrešali od 12. junija, ko so jih nazadnje videli med avtoštopom blizu judovske kolonije na Zahodnem bregu. Njihova trupla so našli 30. junija.

Izrael Palestinca obtožuje, da sta člana Hamasa. Med iskalno operacijo, ki so jo sprožili ob izginotju najstnikov, je izraelska vojska aretirala več kot 400 Palestincev na Zahodnem bregu, od tega več kot 300 članov Hamasa, ki so zanikali vpletenost v ugrabitev. Med iskalno operacijo so izraelske sile ubile najmanj pet Palestincev, še piše STA.