Izraelski vohun Pollard po 30 letih iz ameriškega zapora

Njegovi zagovorniki so ves čas trdili, da je Izraelu predajal le informacije o arabskih državah, Pakistanu in Sovjetski zvezi.

Objavljeno
20. november 2015 15.21
ISRAEL-USA/POLLARD
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − V Združenih državah Amerike so danes po 30 letih, ki jih je preživel za zapahi, na prostost izpustili Jonathana Pollarda, ki je bil zaradi vohunjenja za Izrael obsojen na dosmrtni zapor, piše Slovenska tiskovna agencija.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki si je leta prizadeval za izpustitev danes 61-letnega Pollarda, je novico nemudoma pozdravil in spomnil, da je »dolgo upal, da bo ta dan prišel«. »Po treh dolgih in težkih desetletjih je Jonathan končno združen s svojo družino. Naj mu ta šabat prinese veliko veselja in miru, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih in desetletjih,« je po pisanju STA sporočil Netanjahu.

Pollarda, ki je delal kot civilni analitik pri mornariški obveščevalni službi, so zaradi vohunjenja za Izrael na dosmrtni zapor obsodili leta 1987. Njegovi zagovorniki so ves čas trdili, da je Izraelu predajal le informacije o arabskih državah, Pakistanu in Sovjetski zvezi, nikakor pa ne skrivnosti, ki bi ogrožale nacionalno varnost ZDA. Kljub temu je njegov primer močno obremenjeval odnose med državama, sicer velikima zaveznicama, piše STA. Izrael je Pollardu leta 1995 podelil državljanstvo in vseskozi zahteval njegovo izpustitev.

Za zapahi se je Pollard vzorno obnašal in je bil zato kljub obsodbi na dosmrtno ječo upravičen do pogojnega izpusta po 30 letih. Če bi ameriška vlada ugovarjala, bi ga lahko v zaporu zadržali vsaj še 15 let, piše STA. Da bo izpuščen, je bilo sicer odločeno že julija.