Jack Ma kot napoved reform ali kitajski Forrest Gump?

Ma Yun si želi pretresti kitajski finančni sistem in ustanoviti prvo zasebno internetno banko.

Objavljeno
24. september 2014 23.42
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Tako kot vsi bogati ljudje tudi Jack Ma ne mara denarja. Pravi,­ da je bil najsrečnejši, ko je kot sveže diplomirani profesor angleščine zaslužil 20 dolarjev mesečno. Vendar tudi zdaj, ko je njegovo premoženje ocenjeno na 25 milijard ameriških dolarjev, ni nesrečen. Samo več skrbi ima.

Ma Yun, kot je njegovo pravo ime, se je povzpel na vrh seznama najbogatejših Kitajcev, na katerem je letos 354 dolarskih milijarderjev. Ko je pred 15 leti ustanovil svoje internetno podjetje Alibaba, je bil na Kitajskem komaj kdo milijarder. Danes so takoj za njim predsednik skupine Wanda Wang Jianlin s 24,2 milijarde dolarjev in z 20,8 milijarde dolarjev Li Hejun, ustanovitelj podjetja za obnovljivo energijo Hanergy. Vsi kitajski milijarderji imajo skupaj v rokah 1400 milijard dolarjev, kar je 15 odstotkov kitajskega bruto domačega proizvoda. Ali je to ogromna moč ali znak slabosti sistema, se bo še pokazalo.

Vendar pa je Jack Ma v marsičem drugačen od ostalih kitajskih tajkunov. Ne toliko po tem, da je padal na izpitih za sprejem na univerze, ki jih je hotel obiskovati, ker mu, kot pravi, ni šla matematika. Tudi ne po tem, da je po koncu študija angleščine potrkal na vrata okoli 30 podjetij in bil v vsakem zavrnjen, dokler ni končno prišel do Visoke šole za elektrotehniško tehnologijo v Hangzhouju, kjer se je zaposlil kot profesor.

Ma se od drugih ne razlikuje niti po tem, da je ustanovil podjetje v svojem skromnem stanovanju in mu dal ime Alibaba, ker je imel v mislih izrek »Sezam, odpri se!« in je upal, da se bo tudi njegov internetni svet odpiral za mala in ­srednja podjetja.

Smerokaz globalizacije

Razlikuje se v tem, kar si želi delati v prihodnosti: pretresti kitajski finančni sistem in ustanoviti prvo zasebno internetno banko, ki bo imela svojo aplikacijo za odpiranje računov za mikrovarčevanje in mikrokredite, kar bo dvojni znak, da je kitajski bančni sistem zrel za radikalno reformo. Konec julija je komisija za regulacijo bank odobrila ustanovitev treh zasebnih bank. Čeprav takrat med njimi še ni bilo Alibabovega imena, pričakujejo, da se bodo tudi ta sezamova vrata do konca septembra odprla.

Ko Jack Ma sanja, da bo iz Kitajske naredil največje internetno tržišče na svetu, ki ga bo dopolnjevala potencialno največja internetna banka, je morda prav on smerokaz nadaljnjega procesa globalizacije, v katerem bo imela azijska sila povsem drugo vlogo, kakor jo je imela do zdaj. Postala bo cesarstvo internetnih potrošnikov in kibernetičnih trgovcev, ki bodo, zbrani okoli Alibabe, Ebay, Amazon in Paypal pomanjšali v palčke iz končane pravljice.

Ma je izbral ime Alibaba tudi zato, ker je šlo za njim tudi 40 razbojnikov, toda za zdaj poslovanje njegovega podjetja temelji na zaupanju in poštenosti. Njegov največji uspeh je zasnova zanesljive­ platforme za nakup in prodajo blaga z zagotovljeno hitro dostavo, varnim sistemom plačevanja (prek Alipaya) ter možnostjo vračila blaga in denarja, če naročilo ne odgovarja kupčevim zahtevam ali pričakovanjem.

Alibaba skrbi za okoli 280 milijonov potrošnikov, ki letno naročijo blago v vrednosti skoraj 300 milijard dolarjev, kar je 80 odstotkov kitajske internetne trgovine. Za razliko od Amazona je imel Alibaba v prvi polovici letošnjega leta 2,3 milijarde dolarjev dobička, za naslednje leto pa analitiki napovedujejo, da bo znašal okoli 7 milijard dolarjev.

Zveze s partijskim vrhom?

Ko so prejšnji petek Alibabo uvrstili na newyorško borzo, so njegove delnice v začetni javni ponudbi poskočile za 38 odstotkov, tržna vrednost podjetja pa znaša 214 milijard dolarjev, kar je več od Facebooka, Amazona in Intela. Jack Ma je mirno opazoval, kako se je njegovo bogastvo povečalo za dodatnih 18 milijard dolarjev, in ponavljal, da človek ne potrebuje toliko denarja. »Jemo samo tri obroke na dan in spimo v eni postelji,« je povedal, »potem pa bomo v nekem trenutku porabili vse, kar imamo, za bolnišnice in zdravila.«

Ma je dal 3 milijarde dolarjev v dobrodelne namene. Tako bo 15. oktobra, ko bo dopolnil 50 let, Alibaba pa proslavljal 15. obletnico, največje rojstnodnevno darilo delil s kitajsko družbo.

Svet bo še naprej pozoren na Jacka­ Maja tudi zato, ker še ni jasno, kakšna je njegova zveza s partijskim vrhom, v katerem, kot dosledno poudarja, »nimam ne bogatega očeta ne močnih stricev«. Le zakaj mu močan politbiro dovoljuje, da gradi mikrokozmos v kitajskem gospodarstvu in vlaga v veje zunaj sektorja, v katerem je začel, na primer v bančništvo, proizvodnjo mleka in telekomunikacije.

Mnogi analitiki imajo Jacka Maja za napoved kitajskih reform. Vedno znova jih opominja, kdo je njegov imaginarni idol. Forrest Gump. Film je gledal že večkrat, tudi preden je prejšnji teden odšel v New York. Zakaj ga ima tako rad? »Zato, ker ti pove, da karkoli se je že spremenilo okoli tebe, si ti samo ti in jaz sem tisti fant, ki je pred 15 leti zaslužil 20 dolarjev mesečno.«