James Comey: Drži, Trump je skušal vplivati name

Ameriški predsednik mu je na večerji dejal: »Upam, da boste našli način, da pustite Flynna pri miru. Dober človek je.«

Objavljeno
07. junij 2017 22.42
M. Č., STA
M. Č., STA

Washington - Odstavljeni direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je v pisni izjavi kongresu potrdil, da je skušal ameriški predsednik Donald Trump vplivati nanj, da bi opustil preiskavo o stikih nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna z Rusi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je zapisal Comey, mu je Trump 14. februarja letos na pogovoru v Ovalni pisarni, ko sta govorila o preiskavi proti Flynnu, dejal: »Upam, da boste našli način, da pustite Flynna pri miru. Dober človek je.«

»Razumel sem, da predsednik želi, da opustimo preiskavo proti Flynnu zaradi njegovega laganja glede pogovorov z ruskim veleposlanikom decembra,« je Comey zapisal v sedem strani dolgi izjavi, ki so jo objavili pred njegovim četrtkovim pričanjem v odboru za obveščevalne službe ameriškega kongresa.

Trump je Comeyju tudi dejal, da od njega pričakuje zvestobo. »V nerodni tišini, ki je sledila temu, se nisem premaknil niti spremenil izraza na obrazu,« je v izjavi kongresu zapisal odstavljeni šef FBI.

Predsednik Trump je šefa FBI odstavil 9. maja z utemeljitvijo, da je nastopač. Trumpovi nasprotniki so medtem prepričani, da zato, ker je Comey nadaljeval preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve.

***

V spodnjem dokumentu, ki ga je James Comey predal kongresu, je podrobno popisano srečanje z ameriškim predsednikom