Japonska bo nadaljevala s kitolovom pri Antarktiki

Meddržavno sodišče je zahtevalo prepoved kitolova pri Antarktiki, ker da so japonske raziskovalne kitolovske ekspedicije le krinka za komercialni kitolov.

Objavljeno
28. november 2015 13.49

Japonska je naznanila, da bo v začetku prihodnjega leta po več kot enoletni prekinitvi nadaljevala s kitolovom pri Antarktiki.

To odločitev je Japonska sprejela, čeprav je Meddržavno sodišče Združenih narodov lani zahtevalo prepoved kitolova pri Antarktiki, ker da so japonske domnevno raziskovalne kitolovske ekspedicije le krinka za komercialni kitolov.

Japonska vlada napoveduje tako imenovani raziskovalni kitolov, poročajo tuji mediji. Japonska agencija za ribolov je Mednarodno kitolovno komisijo (IWC) obvestila, da bo nadaljevala kitolov v Južnem oceanu, ki obdaja Antarktiko, a da bo ulov pritlikavih kitov to sezono zmanjšala za dve tretjini na 333. A znanstveni odbor IWC je junija letos ocenil, da Japonska ni predložila ustreznih pojasnil, zakaj želi v naslednjih letih v Južnem oceanu uloviti skoraj 4000 pritlikavih kitov.

Japonsko potezo so že kritizirali okoljevarstveniki ter britanska in avstralska vlada. "Ne sprejemamo nikakršne oblike kitolova za tako imenovane znanstvene namene," je bil jasen avstralski minister za okolje Greg Hunt.