Japonska in Južna Koreja sklenili dogovor o vprašanju spolnih suženj

Japonska je ponudila 7,9 milijona evrov odškodnin za 200.000 žensk, ki so jih med drugo svetovno vojno prisilili v suženjstvo.

Objavljeno
28. december 2015 09.55
WW2-ANNIVERSARY/ABE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Seul – Japonska in Južna Koreja sta danes dosegli zgodovinski dogovor o spornem vprašanju spolnih suženj, ki so bile med drugo svetovno vojno prisiljene delati v japonskih bordelih. Zaradi tega vprašanja so bili odnosi med državama napeti, Južna Koreja pa je od Tokia zahtevala močnejše opravičilo in izplačilo odškodnin za žrtve, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zunanji minister Južne Koreje Jun Bjung Se je po pogovorih z japonskim kolegom Fumiom Kišido v Seulu dejal, da bo dogovor »končen in nepreklicen«, če bo Japonska izpolnila svoje obveznosti.

Dodal je, da Japonska ponudila milijardo jenov (7,9 milijona evrov) državnih odškodnin za spolne sužnje japonske vojske med drugo svetovno vojno.

»Do vprašanja 'žensk za tolažbo' je prišlo z vpletenostjo japonske vojske in japonska vlada se čuti odgovorno,« je dodal. Japonski premier Šinzo Abe je žrtvam izrazil »opravičilo in obžalovanje iz vsega srca«, je dejal.

Kot navaja britanski BBC, je to prvi dogovor med državama od leta 1965.

Spolno suženjstvo je zelo občutljivo vprašanje v Južni Koreji, saj so Južnokorejke predstavljale večino od okoli 200.000 »žensk za tolažbo«, ki so jih med drugo svetovno vojno prisilno prepeljali v bordele, kjer so morale zadovoljevati japonske vojake, še piše STA.