Je kanclerka feministka? Ivanka je

Srečanje W20 v Berlinu: Ženske niso grožnja, ampak pozitivni prispevek k družbenemu blagostanju.

Objavljeno
25. april 2017 22.45
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - Ženske voditeljice se v organizaciji G20 srečujejo že tretje leto, a srečanje W20 je šele letos pritegnilo večjo pozornost javnosti, in to ne le zaradi nemške kanclerke, voditeljice IMF in nizozemske kraljice, ki so včeraj sodelovale na vrhu v berlinskem hotelu Intercontinental. Neuradna zvezda srečanja je bila ameriška prva hči Ivanka Trump, čeprav je razprava prinesla tudi zanimivo vprašanje: Je kanclerka Angela Merkel feministka?

Dvodnevno srečanje W20 poteka v znamenju prizadevanj za večje gospodarske potenciale žensk v dobro celotne družbe. Ivanka Trump lahko o tem pove besedo ali dve, saj trikratna mati vodi modno podjetje ter je izdala knjigo o ženskah v poslovnem svetu. V Berlin je vendarle prispela predvsem kot hči in posebna svetovalka ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zaradi česar je morala odgovoriti tudi na pikro vprašanje novinarke in voditeljice Miriam Meckel (Wirtschaftswoche) o nekaterih izjavah njenega očeta. Prva hči je poudarila, da Trump nikoli ni delal razlik med njo in njenimi brati in je kot poslovnež vedno spodbujal ženske zaposlene. Na razpravi o ženskah v gospodarstvu je tudi sama prispevala nekaj pomembnih točk: ob naraščajoči vlogi tehnologije v naših življenjih je opozorila na čedalje večjo digitalno razliko med spoloma, ki že omejuje sodelovanje žensk v sodobnem in prihodnjem gospodarstvu.

Ivankin obisk

Ivanko Trump zanima nemški sistem poklicnega izobraževanja, zato je včeraj obiskala Siemensov izobraževalni center. A je morala tudi dobro razpoložena nemška kanclerka Angela Merkel, ki bi se, če se ne bi povzpela na vrh nemške in svetovne politike, lahko videla kot ustanoviteljico gostinskega lokala, odgovoriti na vprašanje, zakaj le vsako deseto zagonsko podjetje v Nemčiji ustanavljajo ženske. Je pa opozorila na razmišljanja v sklopu G20 o pritegnitvi partnerskih držav in zasebnega sektorja v kreditiranje podjetnic v državah v razvoju prek Svetovne banke, kar je še posebej razveselilo kenijsko strokovnjakinjo za informacijsko tehnologijo Juliano Rotich.

Nicola Leibinger-Kammüller iz baden-württemberškega strojnega podjetja Trumpf je obljubila, da bo pomagala zbirati zasebni kapital za tako pomemben cilj. Podjetnica, ki močno spodbuja sodelovanje očetov pri vzgoji otrok, se doma pritožuje nad ženskim pomanjkanjem ambicioznosti. »Izgovarjajo se na otroke, na učenje latinščine ali na premajhno prizadevnost fantov, ki jih je treba nadzorovati, itd. itd. Ne gre le za primerne okvire, ženske je treba skorajda na silo spraviti na nekatere vodilne položaje.«


Ivanka Trump in Angela Merkel. Foto: Reuters Pictures

Nicola Leibinger-Kammüller kljub temu zavrača preveliko vmešavanje države v ta vprašanja, čeprav je kanclerka omenila ženske kvote v nadzornih svetih nekaterih podjetij, ki jih je uvedla njena vlada. Voditeljica Miriam Meckel je izkoristila priložnost za vprašanje, ali se krščanskodemokratska kanclerka vidi kot feministko. »V zgodovini feminizma so podobnosti z menoj, a tudi razlike,« je bila diplomatska. »Nočem se kititi z naslovom, ki ga nimam.« »Kaj je v imenu?« ji je priskočila na pomoč nizozemska kraljica Maksima. »Želim si le, da bi vse ženske imele pravico do izbire in enakopravne priložnosti, da bi lahko bile srečne in ponosne nase. Če je to feminizem, sem feministka tudi jaz!« »Potem sem to tudi jaz,« je med navdušenim ploskanjem poslušalk izjavila kanclerka.

Nisem feministka, a mi je všeč, ko očetje na družinskem dopustu ugotovijo, koliko dela imajo matere, je povedala podjetnica Nicola Leibinger-Kammüller, kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland, katere premier Justin Trudeau se razglaša za feminista, pa je prispevala razmišljanje o tem, kako se je treba še naprej bojevati za demokratične in liberalne vrednote, med njimi tudi za pravice žensk, o katerih smo v času padca berlinskega zidu že mislili, da so zagotovljene. Voditeljica IMF Christine Lagarde je opozorila na pogost občutek ogroženosti moških, zato je treba poudariti, da ženske niso grožnja, ampak pozitiven prispevek k družbenemu blagostanju.

»Če gospodarstvo cveti, 
to koristi tudi ženskam«

Če so nekatere udeleženke oklevale ob tem vprašanju, se je Ivanka Trump brez pomisleka označila za feministko, saj verjame v enakopravnost vseh spolov. Skupaj s predsednikom Svetovne banke Jim Yong Kimom je v časopisu Financial Times objavila mnenje o sodelovanju žensk v gospodarstvu, v razpravi pa poudarila nujnost zmanjšanja birokratskih ovir za poslovanje vseh. »Če gospodarstvo cveti, to koristi tudi ženskam.« Pomembno se ji zdi varno in dostopno varstvo za otroke, za kar se bo zavzemala z očetom, saj je to za povprečno ameriško družino največji strošek.

Kot pripadnica milenijske generacije je ugotovila, da mlade matere od partnerjev pričakujejo sodelovanje pri vzgoji otrok in drugih družinskih vprašanjih, in še več, da ti tudi sami hočejo sodelovati. Tudi nemške družine bi pri varstvu otrok potrebovale več rešitev, je dodala kanclerka, ki včeraj na uradnem programu ni imela srečanja z ameriško prvo hčerjo na štiri oči. Ivanka Trump, ki je pred poroko z Jaredom Kushnerjem prestopila v judovsko vero, je popoldne obiskala berlinski spomenik holokavstu.