Jemenski premier odstopil, uporniki zasedli vlado

Šiitski uporniki s severa države že zasedli sedež vlade v Sani. Nasilje v Jemnu se nadaljuje.

Objavljeno
21. september 2014 20.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Sana - Jemenski premier Mohamed Basindava je danes odstopil, da bi odprl pot za spravo med oblastmi v Sani in šiitskimi uporniki s severa države. Slednji so medtem danes zasedli sedež vlade. Nasilje med vladnimi silami in šiitskimi borci se v Jemnu nadaljuje kljub sobotni napovedi Združenih narodov, da naj bi bil dosežen sporazum za delitev oblasti.

V sporočilu je Basindava je zapisal, da odstopa, da bi odprl pot za dogovor med predsednikom države Abdrabuhom Mansurjem Hadijem in šiitskimi uporniki s severa, ki izvajajo silovito ofenzivo na Sano. Mohamed Abdulsalam, tiskovni predstavnik šiitskih upornikov, je medtem sporočil, da so njihove sile zavzele sedež vlade v Sani.

Več kot sto smrtnih žrtev v enem tednu

Pred tem so o silovitih spopadih in nasilju poročali z območja severno od Sane, kjer so se sunitske milice in vladne sile zoperstavile šiitskim upornikov. V zadnjem tednu naj bi spopadi zahtevali že več kot sto smrtnih žrtev na obeh straneh. Odpovedati so morali vse polete na letališču v Sani, ki je prav tako prizorišče bojev.

Tudi v noči na danes nasilje ni pojenjalo, čeprav je odposlanec ZN Jamal Benomar v soboto zvečer napovedal, da so po »intenzivnih pogajanjih z vsemi stranmi« uspeli skleniti dogovor.

Benomar pri tem ni izrecno omenil prekinitve ognja in ni razkril, kdaj naj bi dogovor podpisali. A po njegovih besedah naj bi sporazum prispeval k napredku pri miroljubnih spremembah in postavil temelje za nacionalno partnerstvo in stabilnost v državi.

Nepriljubljene vladne ukrepe bodo razveljavili

Sile, zveste jemenski vladi, se bojujejo proti šiitskim upornikom, ki so prejšnji mesec začeli pohod proti Sani s svoje gorate utrdbe na severu države. Nasilje je hitro doseglo tudi v prestolnico.

Predsednik Hadi je ofenzivo označil za poskus državnega udara, a je načeloma pristal na udeležbo upornikov pri sestavi nove vlade, ki bi zamenjala nepriljubljeno aktualno vlado. Ta je letos uvedla varčevalne ukrepe in med drugim zvišala cene goriva. Hadi je že obljubil, da bo slednji ukrep vsaj deloma razveljavil.

Jemen nemiri pretresajo, že vse odkar so na začetku leta 2012 z oblasti odstavili dolgoletnega avtoritarnega voditelja Alija Abdulaha Saleha. Privrženci teroristične mreže Al Kaida so politični kaos izkoristili za nenehne napade na varnostne sile.

Šiitski uporniki na severu se sicer z vlado v Sani občasno spopadajo že zadnje desetletje, upor pa pretresa tudi južne dele države.