Južna Afrika legalizirala trgovino z nosorogovimi rogovi

V Južni Afriki živi okoli 20.000 nosorogov oziroma 80 odstotkov celotne svetovne populacije.

Objavljeno
26. november 2015 15.24
SAFRICA-ENVIRONMENT-CONSERVATION-ANIMAL-RHINO-FILES
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pretoria – Južnoafriško sodišče je legaliziralo trgovino z rogovi nosorogov v državi, s čimer odpravlja šestletno vladno prepoved, poročajo lokalni mediji. Po mnenju rejcev divjadi je moratorij mogoče neposredno povezati z naglim porastom divjega lova na nosoroge v Južno Afriki.

Vlada se na sodnikovo odločitev še ni odzvala, sodni postopek pa se je začel na pobudo dveh južnoafriških rejcev divjadi. John Hume in Johan Kruger odločitev sodišča ocenjujeta kot velik uspeh, saj menita, da je njuna ustavna pravica, da prodajata rogove nosorogov, kar sta opisala kot obnovljiv vir.

»To je uspeh. Dejansko je v Južni Afriki zakonito trgovati z rogovi nosorogov,« je povedal eden od odvetnikov dvojice.

Do odločitve sodišča je prišlo še pred konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites), ki bo naslednje leto v Johannesburgu.

V Južni Afriki živi okoli 20.000 nosorogov oziroma 80 odstotkov celotne svetovne populacije. Število ubitih nosorogov se je s 13 v letu 2007 povzpelo na 1215 v letu 2014. Živali so bile ubite le zaradi rogov. Nekateri zasebni rejci nosorogov menijo, da bi lahko zakonita prodaja rogov zavrla donosno črno trgovino, poroča STA.

Hume je med drugim glede odločitve sodnika Francisa Legodija še povedal, da bi bil prisiljen odstraniti 1200 nosorogov, če bi prepoved ostala v veljavi. Obenem je pojasnil, da si dolgoročno gledano ne bi več mogel privoščiti vsak mesec porabiti 350.000 dolarjev za ohranitev svoje črede nosorogov.