Tornado v ZDA vzel že enajst življenj

Poplave v Južni Ameriki, Veliki Britaniji in na Danskem.

Objavljeno
27. december 2015 10.41
USA-WEATHER/ALABAMA
Pi. K.
Pi. K.

Buenos Aires - Zaradi poplav, ki so v zadnjih dneh prizadele več delov Južne Amerike, je moralo domove zapustiti najmanj 150.000 ljudi, doslej pa je v njih umrlo osem ljudi. Gre za najhujše poplave v zadnjih 50 letih, poroča britanski BBC.

Pod vodo so številni deli Paragvaja, Argentine, Urugvaja in Brazilije. V Paragvaju so zaradi poplav razglasili izredne razmere, domove pa je moralo zapustiti 130.000 ljudi. V Argentini so evakuirali 20.000 ljudi.

Medtem ko vremenoslovci za Brazilijo in Urugvaj v prihodnjih dneh napovedujejo suho vreme, se bodo padavine v Paragvaju in Argentini nadaljevale.

Poplave tudi na Danskem in Veliki Britaniji

Zaradi dežja, ki pada že dva dni, je na Danskem več rek prestopilo bregove. Poplavljenih je več cest ter tudi nekaj hiš. Danes so morali zapreti avtocesto na polotoku Jutland, saj sta bila na cestišču voda in blato. Ponekod je prekinjen tudi železniški promet.

Medtem ko v južnem delu države dežuje, je v severnem zaradi ohladitve začelo snežiti, težave pa povzroča tudi poledica, zaradi katere se je zgodilo več nesreč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poplave so že včeraj zajele tudi Veliko Britanijo. Po poročanju Guardiana je domove zapustilo več kot sto ljudi. Na severu Anglije je moralo minulo noč zaradi naraščajoče vode domove zapustiti več sto ljudi, tisoči so ostali brez elektrike. Britanski premier David Cameron je za danes sklical krizni sestanek, okoljska ministrica Liz Truss pa je opozorila, da bodo reke še naraščale.

Poplave so posledica deževja v preteklih dneh. Vremenoslovci tudi za danes še napovedujejo dež, čeprav naj bi bilo padavin nekoliko manj.

V mestu York so oblasti prebivalce pozvale, naj se zaradi naraščanja rek Ouse in Floss umaknejo v višja nadstropja, med 400 in 500 pa jih je moralo ponoči domove zapustiti.

Tornadu vzel enajst življenj

Z zelo slabimi vremenskimi razmerami se soočajo tudi v Severni Ameriki. V Teksasu je včeraj v tornadu, ki je iz avtocest pometal avtomobile, izgubilo življenje enajst ljudi, v tem tednu skupaj že 28, piše BBC.

Okoli 50.000 prebivalcev mesta Garland je ostalo tudi brez elektrike.

Teksas in Oklahomo bi lahko v prihajajočih dneh zajel tudi hud snežni metež, zapadlo bi lahko do 40 centimetrov snega. Tako močne nevihte so na jugu ZDA so za ta čas precej nenevadne, so še sporočili vremenoslovci.