Južnoafriški predsednik Jacob Zuma odstopil s položaja

Odločitev je sprejel dan po tem, ko mu je njegova vladajoča stranka ANC dala 48 ur časa za odstop, sicer bi ga odstavili.

Objavljeno
14. februar 2018 23.21
APTOPIX South Africa Troubled President
Johannesburg – Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je danes sporočil, da odstopa s položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev je sprejel dan po tem, ko mu je njegova vladajoča stranka ANC dala 48 ur časa za odstop, sicer bi ga odstavili.

»V ANC nikoli ne bi smelo biti delitev v mojem imenu, zato sem se odločil, da s takojšnjo veljavo odstopim kot predsednik republike,« je dejal v televizijskem nagovoru narodu.

Zuma je sicer še nekaj ur pred tem v pogovoru za nacionalno televizijo dejal, da ne vidi razlogov za odstop in da je zahteva stranke nepravična.

V ANC so se v torek po maratonskem zasedanju odločili za odpoklic Zume s položaja predsednika države, ki ga zaseda od leta 2009. Če ne bi v 48 urah sam odstopil, bi parlament v četrtek glasoval o njegovi odstavitvi. V parlamentu pa ima ANC večino.

Na čelu stranke ga je sicer Zumo decembra zamenjal njegov namestnik Cyril Ramaphosa, ki ga mnogi zdaj vidijo tudi kot njegovega naslednika na mestu predsednika države. ANC pred splošnimi volitvami prihodnje leto sicer izgublja podporo javnosti in bi lahko prvič po odpravi apartheida leta 1994 izgubila prevlado.

Južnoafriške opozicijske stranke zaradi dogajanja v ANC pozivajo k razpisu predčasnih volitev. V ANC pa vztrajajo, da delovanje države ni ogroženo in da pri potrjevanju proračuna, rok za katerega se izteče 21. februarja, ne bo zamud.