Južnokorejski predsednik svari pred verjetnim vojaškim spopadom

Novi predsednik Mun Dže In je posvaril, da Severna Koreja hitro razvija jedrski in raketni program.

Objavljeno
17. maj 2017 12.57
NKOREA-POLITICS-KIM
Mo. B., Z. B.
Mo. B., Z. B.

Novi južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki je ob izvolitvi obetal, da bo s politiko dialoga morda sprostil napetost na Korejskem polotoku, je danes posvaril, da obstaja »velika verjetnost« vojaškega spopada na meji med Severno in Južno Korejo.

Predsednik, ki je položaj prevzel prejšnji teden, je dejal, da se severnokorejski jedrski in raketni program hitro razvija. »Nikoli ne bom toleriral severnokorejskih provokacij in jedrskih groženj. Živimo v takšni realnosti, v kakršni je vojaški spopad zelo mogoč,« je povedal ob obisku obrambnega ministrstva.  

Južnokorejsko vojsko je pri tem pozval, naj zavzame »obrambno pozo«.

Razmere na Korejskem polotoku so se močno zaostrile, ko so iz administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa sporočili, da je na mizi odslej tudi vojaško ukrepanje proti severnokorejskim grožnjam.

Mun je pred in ob izvolitvi napovedoval, da je bolj naklonjen dialogu s severno sosedo. Po zadnjem raketnem poskusu v nedeljo, ko je balistični projektil poletel iz oporišča v bližini mesta Kusong in po približno 30 minutah padel v Japonsko morje, pa je sporočil, da je dialog možen le, če »bo Pjongjang spremenil svoje vedenje«.

Iz Pjongjanga so sporočili, da je raketa, ki so jo izstrelili, sposobna nositi tudi jedrsko konico. Njihovih trditev neodvisno niso mogli potrditi, piše francoska tiskovna agencija AFP. Nedeljsko izstrelitev rakete je obsodil tudi varnostni svet Združenih narodov.

Tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev je tudi po zadnjem poskusu sicer povedal, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno– treba je znova vzpostaviti komunikacijo med severom in jugom. Ob tem je dodal, da so že razpravljali o različnih možnostih, a doslej še niso sprejeli nobene končne odločitve.

Lahko Mun izpolni svoje obljube?

Južnokorejski predsednik Mun Dže In bo že prihodnji mesec odpotoval v Washington, kjer se bo srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. To so v torek sporočili iz Modre hiše (južnokorejske predsedniške rezidence) po srečanju novega predsednika države z Mattom Pottingerjem, svetovalcem za Vzhodno Azijo ameriškega sveta za nacionalno varnost.

Mun Dže In Foto: Yonhap/AFP

Čeprav je Mun po zmagi na volitvah ponovil, da bo njegova prioriteta dialog s Pjongjangom, kamor bo, kot je napovedal, odpotoval prej kot v ZDA, so se razmere nekoliko spremenile po nedeljski uspešni izstrelitvi severnokorejske rakete, ki je razkrila, kako je napredoval raketni program Kim Džong Unove vojske.

Mun bi rad s Trumpom »potrdil moč zavezništva [med državama] in nadaljeval tesno sodelovanje pri zoperstavljanju severnokorejski nevarnosti,« je sporočil predsednikov predstavnik Jun Jang Čan. Analitiki so že v podtonih te napovedi srečanja predsednikov prepoznali prvo Munovo popuščanje Trumpu, ki se bo najverjetneje nanašalo na protiraketni ščit Thaad (Terminal High Altitude Air Defence).

Mun je namreč obljubljal, da se bo z Američani pogajal o umiku protiraketnega sistema, ki je povzročil poslabšanje odnosov med Seulom in Pekingom in ki po mnenju številnih Južnih Korejcev spreminja njihovo državo v tarčo za severnokorejske rakete.

Južnokorejski obrambni minister Han Min Ku je sicer v torek obvestil parlament, da raketni program severne sosede očitno napreduje s precej hitrejšimi koraki, kot so pričakovali, in da je bila nedeljska poskusna izstrelitev rakete, ki se uvršča nekam vmes med projektile srednjega in dolgega dosega, uspešna. Pred kratkim nameščeni Thaad je bil prvič uporabljen in mu je uspelo izslediti raketo, vendar ga, kot je pojasnil Han, ni bilo treba aktivirati, saj je severnokorejski izstrelek poletel proti ruski obali Japonskega morja.

Umik sistema Thaad iz Južne Koreje bo zdaj postal zelo zapletena tema, večina analitikov pa se strinja, da bo takšna poteza mogoča le, če bo prej sklenjen sporazum med Kitajsko in Severno Korejo o začetku denuklearizacije. Ocenjujejo, da bo Mun naredil vse, da bi se to zgodilo, vendar bo treba pred tem dobro preveriti razpoloženje v Pjongjangu.