Eksplozija v diplomatskem delu Kabula zahtevala najmanj 90 življenj

Samomorilski napadalec je bombo v vozilu, natrpanem z eksplozivom, sprožil v četrti, kjer je več veleposlaništev.

Objavljeno
31. maj 2017 09.50
AFGHANISTAN-UNREST-ATTACK
M. Č., Mo. B.
M. Č., Mo. B.

Dobro zaščiteno in varovano diplomatsko četrt v Kabulu, ki sicer velja za enega najbolj varnih predelov afganistanskega glavnega mesta, je danes zjutraj pretresla silovita eksplozija. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo najmanj 90 ljudi, več kot 350 ljudi je bilo ranjenih. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. So pa talibi že zanikali vpletenost.

Eksplozija je odjeknila v bližini zgradb, kjer imajo sedež številna veleposlaništva. Iz nemškega so sporočili, da je bilo ranjenih več njihovih uslužbencev, ubit pa je bil varnostnik. Kaj ali kdo je bil tarča napada, za zdaj le ugibajo, saj je eksplozija povzročila uničenje na obsežnem območju. Neimenovani diplomatski vir je za AFP povedal, da je samomorilski napadalec napravo sprožil v tovornjaku s cisterno, v katerem je bilo več kot 1500 kilogramov eksploziva, eksplozija pa je izdolbla sedemmetrski krater. Glavne žrtve napada so bili sicer predvsem civilisti, ki so se ob napačnem času znašli na napačnem mestu.

Eksplozija je odjeknila na trgu Zanbak okoli 8.30 po lokalnem času, torej v času glavne prometne konice. Še dolgo po napadu se je nad prizoriščem napada valil dim, okoliške stavbe so ostale brez stekel na oknih, več kot 50 vozil je povsem uničenih ali poškodovanih.Foto: Shah Marai/AFP

Medtem ko so reševalna vozila v bolnišnice prevažala ranjene, so se svojci ljudi, ki so bili v času napada na trgu, poskušali prebiti na prizorišče in poiskati svoje bližnje. Reševalci so še ure po napadu iskali med ruševinami za morebitnimi žrtvami. Afganistanske oblasti so izdale javni poziv vsem prebivalcem Kabula, naj darujejo kri, saj da so preobremenjene bolnišnice v »hudi stiski«.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, se je pa oglasil talibski predstavnik za javnost Zabihulah Mudžahid, ki je zanikal kakršnokoli vpletenost. Pri tem je obsodil vsakršne napade, katerih žrtve so predvsem civilisti.

V Afganistanu je v zadnjih letih vse bolj dejavna tudi skrajna sunitska skupina Islamska država, ki je zadnji večji napad izvedla v začetku meseca. V napadu na Natov konvoj je umrlo najmanj osem civilistov, 28 je bilo ranjenih.

Z uradnim koncem Natove bojne misije v Afganistanu leta 2014 se v državi stopnjuje nasilje, število žrtev tako med civilisti kot pripadniki varnostnih sil narašča. Talibi po koncu bojne misije zlagoma širijo svoje ozemlje, po ameriških ocenah nadzorujejo že okoli 40 odstotkov Afganistana, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ameriška vojska ima v Afganistanu še vedno okoli 8400 svojih vojakov, druge članice Nata okoli 5000. Njihova glavna naloga je urjenje in pomoč domačim silam. Ameriški predsednik Donald Trump bo v kratkem sporočil, ali bo ameriška vojska v nemirno državo napotila še dodatne okrepitve – od 3000 do 5000 vojakov. Tudi iz Nata so pred kratkim sporočili, da so od vojaških poveljnikov zavezništva prejeli prošnje o krepitvi pristnosti Natovih sil v Afganistanu. V zavezništvu se še odločajo, iz Nemčije pa so že prišli namigi, da si večje vloge v Afganistanu ne želijo. Nemčija je ena tistih članic Nata, ki največ prispeva za misijo v Afganistanu. Okoli 980 vojakov deluje predvsem na severu Afganistana, v okolici mesta Mazar-e Šarif.

Nemčija zaustavila deportacije v Afganistan

Iz Nemčije so po napadu sporočili, da so prestavili načrtovane deportacije zavrnjenih prosilcev za azil v Afganistan. Razlog za odločitev je, da ima diplomatsko in konzularno osebje zdaj bolj pomembne opravke, kot pa ukvarjanje z organizacijskimi zadevami. Čez nekaj dni bodo s postopki izgona nadaljevali.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je današnji napad v Kabulu označil za zaničevanja vreden. Iz pakistanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da obsojajo napad in kot država, ki je sama žrtev terorizma, razume »bolečino in agonijo, ki jo tovrstni incidenti povzročijo v družbi«.

Tudi Iran je obsodil napad kot »nečloveški poskus preprečiti varnost in stabilnost v Afganistanu«. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je na twitterju zapisal, da je z mislimi pri tisti, ki jih je napad prizadel.