Kanadi se obeta legalizacija marihuane

Kanadska vlada je danes predstavila dolgo pričakovan predlog zakona o dovoljeni uporabi konoplje.

Objavljeno
13. april 2017 22.55
reu marihuana
Šp. B.
Šp. B.

Vlada kanadskega premiera Justina Trudeauja je danes predstavila predlog zakona, ki bo legaliziral uživanje, distribucijo in gojenje marihuane.

Če bo zakon sprejet, bodo odrasle osebe lahko v javnosti v svoji posesti imele do 30 gramov marihuane. Zakon predvideva tudi seznam dovoljenih rastlin, ki jih bodo lahko posamezniki odslej brez posledic gojili kar doma.

Številne doslej opravljene raziskave so pokazale, da kanadski mladostniki v primerjavi z vrstniki po svetu pogosteje uživajo marihuano. Policija vsako leto porabi dve do tri milijarde dolarjev za projekte, s katerimi poskušajo omejiti uporabo konoplje med mladimi.

Uživanje marihuane bo dovoljeno starejšim od 18 let, pri čemer zakon dopušča možnost, da province same po svoji presoji postavijo starostno omejitev uporabe, ki pa ne sme biti nižja od 18. let. Province bodo samostojno odločale tudi o tem, kdo bo na njihovem ozemlju konopljo distribuiral in kakšno ceno bo ta imela.

Zakon predvideva, podobno kot v primeru vožnje pod vplivom alkohola, strogo ukrepanje v primeru vožnje pod vplivom konoplje. Kanadski policisti bodo lahko s posebnim testiranjem sline v nekaj minutah preverili, ali je voznik užival THC. S sprejetjem zakona si vlada v prvi vrsti obeta preprečiti organizirani kriminal in z davkom – njegova višina še ni določena – polniti državno blagajno. Zakon bo, če bo sprejet, v veljavo stopil 1. julija 2018.