Kanadski premier se je opravičil za zlorabe staroselcev

Politiko prisilne asimilacije, ki je od otrok staroselcev zahtevala izobraževanje v internatih, so označili za kulturni genocid.

Objavljeno
16. december 2015 12.23
CANADA-ABORIGINAL/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ottawa − Kanadski premier Justin Trudeau se je kanadskim staroselcem včeraj opravičil za več kot stoletje zlorab v internatih, vzpostavljenih z namenom asimilacije avtohtonega prebivalstva, piše Slovenska tiskovna agencija.

Zlorabe v teh internatih je preiskala posebna komisija, ki je prepotovala Kanado in poslušala pričevanja na tisoče preživelih in njihovih staršev. V včeraj objavljenem poročilu je komisija politiko prisilne asimilacije, ki je od otrok staroselcev zahtevala izobraževanje v teh internatih, označila za kulturni genocid.

Po ocenah komisije so od leta 1874 od družin prisilno ločili več kot 150.000 staroselskih otrok in jih šolali v internatih, ki sta jih v imenu kanadske vlade vodili Katoliška in Anglikanska cerkev z namenom, da »iz otrok odstranijo Indijanca«, piše STA. Številni šolajoči, ki so bili prisiljeni oditi v internate, se po navedbah poročila niso nikoli vrnili − komisija je ugotovila, da je v teh šolah umrlo najmanj 3200 otrok staroselcev. »Umirali so veliko pogosteje kot drugi šolajoči. Njihovih staršev pogosto niso obveščali o njihovi bolezni ali smrti. Pokopani so bili daleč stran od svojcev v dolgo zanemarjenih grobovih. Nihče ni beležil, koliko jih je umrlo ali kje so bili pokopani,« so v poročilu zapisali člani komisije in pri tem opozorili, da je žrtev morda veliko več kot prej omenjenih 3200. Večino spornih internatov so sicer zaprli v 70. letih prejšnjega stoletja, zadnjega pa leta 1996.

Včerajšnje predstavitve poročila se je udeležil tudi kanadski premier Trudeau, ki se je pogovarjal z nekdanjimi učenci teh šol, verskimi in drugimi voditelji staroselskih skupnosti. Premier je obljubil, da bo upošteval in izvedel več kot 90 priporočil iz omenjenega poročila, da bi tako vsaj nekoliko popravili škodo, ki so jo povzročili s spornim sistemom. Komisija je v poročilu med drugim priporočila, naj se zvišajo sredstva za zmanjšanje razkoraka med akademsko uspešnostjo staroselcev in preostalega prebivalstva, piše STA.

»Breme te izkušnje je bilo predolgo na naših ramenih. Breme je na naši vladi in državi. Naš cilj je jasen − da to breme dvignemo z naših ramen, z ramen vaših družin in skupnosti. Cilj je popolnoma sprejeti našo odgovornost ter napake vlade in države,« je povedal Trudeau.

Prejšnja kanadska vlada se je sicer leta 2008 v okviru 1,4 milijarde dolarjev vredne poravnave z nekdanjimi učenci opravičila za te šole in oblikovala komisijo, ki je preučila zlorabe, še dodaja STA.