Kaotična Bela hiša spet preseneča

Trump je osupnil zaveznike in razkril sporne trgovinske ukrepe.

Objavljeno
01. marec 2018 22.37
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Dogajanje v Beli hiši je vse bolj nepredvidljivo,­ zlasti ko predsednik nastopa­ pred kamerami. Danes smo dobili napoved novih carin, ki lahko sprožijo trgovinsko vojno, dan prej presenetljive predloge o nadzoru nad orožjem. Vmes visoki uradniki zapuščajo vlado ali si javno želijo, da bi lahko odšli.

Ni povsem jasno, kako usklajena je odločitev o uvoznih carinah na jeklo in aluminij, je pa ena osrednjih obljub, ki jih je Donald Trump ponavljal med predvolilno kampanjo. Oznanilo je prišlo po 12-urni zmedi, ki jo je sprožilo nenadno vabilo več kot desetih vodilnih ljudi iz jeklarske industrije in industrije aluminija v Belo hišo. Poleg tega menda še ni bilo končano preverjanje pravnih podlag, ki bi ameriški vladi omogočilo uvedbo ukrepov, prav tako ni bilo jasno, proti katerim državam bodo uperjeni.

Po poročanju ameriških časnikov v vladi še vedno poteka oster boj med posameznimi krili, pri čemer naj bi Gary Cohn, vodja nacionalnega ekonomskega sveta, z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom mesece lobiral proti njihovi uvedbi. Z njima naj bi se strinjal tudi Rob Porter, vplivni glavni tajnik v vladi, ki je moral oditi po razkritju nasilnega vedenja do svojih dveh nekdanjih soprog. Porter je po poročanju New York Timesa organiziral tedenska srečanja o trgovinski politiki in usklajeval delo svetovalcev na tem področju. Njegov odhod naj bi povzročil precejšnjo zmedo, kar so izrabili zagovorniki ostrih ukrepov na čelu s trgovinskim pogajalcem Robertom Lighthizerjem in svetovalcem Petrom Navarrom.

Žalitev Pekinga

Nasprotniki ukrepov naj bi včeraj preprečili uradno objavo ukrepov, k temu naj bi pripomogel tudi včerajšnji uradni obisk Liu Heja, gospodarskega svetovalca kitajskega predsednika Xi Jinpinga, saj bi v Pekingu to lahko razumeli kot dodatno žalitev. A je Trump pred kamerami na zavita novinarska vprašanja kljub temu dejal, da bo uvoz jekla 25-odstotno, aluminija pa 10-odstotno obdavčen. Ni jasno, kdaj bo odločitev uradno predstavljena. Trump je dejal, da naj bi jih uveljavili že prihodnji teden, tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pa se je poldrugo uro pozneje s težavo izo­gnila odgovorom in dejala, da bo več znanega prihodnji teden. Po njenih besedah to ni »nobeno presenečenje«, saj naj bi predsednik o uvedbi carin »govoril že mesece«.

Po besedah analitika Davida Loevingerja bi to odprlo Pandorino skrinjico, saj bi lahko spodbudilo druge države k podobnemu odzivu »v imenu nacionalne varnosti«, v ZDA pa bi lahko sprožila plaz zahteva po zaščitnih ukrepih tudi iz drugih panog. To bi lahko bil uvod v pogubno trgovinsko vojno, v ospredju pa je Kitajska. Trgovinski odnosi z njo so po nedavni uvedbi carin za sončne celice že zdaj precej napeti. Borzni trg je po včerajšnji odločitvi nemudoma zdrsnil globoko v rdeče številke.

Orožarski šok

Trgovinska razprava je znova pokazala, kako poteka odločanje v Beli hiši. Zagovorniki uvedbe dodatnih tarif naj bi namreč v zadnjih dneh objavljali oglase v podporo novim carinam na televizijskih postajah in v programih, o katerih je znano, da jih predsednik države redno spremlja. Vpliv televizije in kamer na Trumpa so v nenavadnem zasuku občutili tudi orožarski lobisti in kongresniki desnice. Na sredini vladni okrogli mizi, na kateri je politični vrh pred kamerami razpravljal, kako preprečiti nove strelske pokole na ameriških šolah, je Trump doživel nenadno razsvetljenje in na glas podprl strožji nadzor nad orožjem.

Demokratom se je vrtelo v glavi od zasuka, republikanski kongresniki pa so s stisnjenimi ustnicami in mračnimi obrazi spremljali predsednikove besede, da je treba preverjanje kupcev uvesti tudi v zasebno prodajo na spletu in na orožarskih sejmih, preprečiti prodajo nekaterih mladim in celo začeti razpravo o prepovedi kopij polavtomatskih vojaških pušk. Ko je v zanosu predlagal, da bi po zgledu Kalifornije in nekaterih drugih zveznih držav zaplenili orožje ljudem, ki so potencialno nevarni sebi in drugim, je podpredsednik Mike Pence blago posredoval, da je za to potreben ustrezen postopek, s katerim preprečijo kršitev (ustavnih) pravic, a mu je Trump brž segel v besedo: »Ali pa, Mike, najprej jim vzamemo orožje in gremo potem na sodišče.«

Jezni lobist

V nacionalni strelski zvezi (NRA), ki je za njegovo izvolitev namenila 30 milijonov dolarjev, so se držali za glavo, zlasti ko je strankarskemu kolegu na desnici v smehu očital, »a se bojiš NRA, kajne?«. Po srečanju naj bi nemudoma zazvonili telefoni, lobistična organizacija pa je zaveznike (in prejemnike donacij) v kongresu opozarjala, da so to »povsem zgrešene politike«. Konservativno spletno glasilo Breitbart News je včeraj izšlo z naslovom »Trump grabi orožje«, celo liberalni komentatorji so opozarjali, da je njegova zamisel o zasegu orožja kršitev četrtega, petega in štirinajstega amandmaja k ustavi.

Demokratski kongresniki so po srečanju dejali, da ne pričakujejo veliko, saj je predsednik znan po nenehnem preobračanju stališč. Izkušena demokratska senatorka Dianne Feinstein se je med Trumpovim nastopom le na široko smejala, nato pa dejala, da je čas za »predsednikova dejanja«.