Kenija: srečala sta se predsednik in vodja opozicije

Uhuru Kenyatta in Raila Odinga sta poudarila, da je čas za premostitev etničnih in političnih razlik.

Objavljeno
09. marec 2018 16.09
KENYA-GOVERNMENT
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Nairobi – Na nepričakovanem sestanku sta se danes sestala aktualni kenijski predsednik Uhuru Kenyatta in vodja opozicije Raila Odinga. Kot sta povedala v svojih nagovorih po srečanju, je čas, da Kenija preseže etnične in politične delitve.

Politična tekmeca, ki sta napovedala tudi ustanovitev urada za vprašanje etničnih delitev, korupcije in gospodarskih neravnotežji, sta se sestala tik pred prihodom ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona. Ta v Kenijo prihaja v okviru svoje afriške turneje, piše britanski Guardian.

»Enotna sva, da je ta država večja od posameznika,« je danes v Nairobiju dejal Kenyatta. Odinga je na skupni novinarski konferenci prav tako poudaril, da je »napočil čas za premagovanje in rešitev razlik«, poročajo tuji mediji.

Rex Tillerson ob prihodu v Nairobi. Foto: Jonathan Ernst/AFP

V Keniji je lani dvoje predsedniških volitev povzročilo napetosti in demonstracije, ki so po navedbah borcev za človekove pravice zahtevale najmanj sto smrtnih žrtev, večinoma med protestniki. Prve predsedniške volitve avgusta lani, na katerih je zmagal dotedanji predsednik Kenyatta, je razveljavilo vrhovno sodišče. Odinga je nato bojkotiral nove volitve, ki so potekale oktobra, januarja letos pa se je razglasil za predsednika Kenije.