Kenijski predsednik na sojenje v Haag

Uhuru Kenyatta je prvi predsednik države, ki se bo zagovarjal pred ICC še v času mandata.

Objavljeno
06. oktober 2014 20.14
KENYA-ICC-TRIAL-KENYATTA
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Nairobi - Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je danes napovedal, da bo odšel na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haag, kjer je obtožen zločinov proti človečnosti. Kenyatta bo tako prvi predsednik države, ki se bo zagovarjal pred ICC še v času mandata, poroča Slovenska tiskovna agencija.

52-letnega Kenyatto obtožnica v petih točkah bremeni, da je spodbujal nasilje po volitvah leta 2007 in 2008, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, 600.000 pa razseljenih.

Kenijski voditelj se je v preteklosti že pojavil pred ICC, odkar je bil marca 2013 izvoljen za predsednika, pa še ne, poroča STA.

Kenyatta je danes v parlamentu napovedal, da bo oblast začasno predal podpredsedniku Williamu Rutu, medtem ko bo on na statusni konferenci v Haagu. Tudi Ruto je obtožen pred ICC, proces proti njemu pa se je že začel.

»Moja vest je čista, je bila čista in bo vedno ostala čista,« je poudaril kenijski predsednik in dodal, da sodeluje s tožilstvom, da bi ugotovili resnico glede vseh zadev.

Kenyatta je poudaril, da bo v sredo na sodišču nastopil kot zasebnik in ne kot predsednik. V preteklosti je zavračal odhod v Haag, češ da mora ostati v domovini, da bi vodil boj proti skrajni skupini al Šabab in upravljal državne zadeve, še piše STA.