Kenijski predsednik v Haagu o obtožbah za zločine proti človečnosti

Kenyatta bo moral odgovarjati na vprašanja o domnevni vpletenosti v organizacijo nasilja, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi.

Objavljeno
08. oktober 2014 14.07
KENYA-COURT/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes prispel kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, ki ga haaško sodišče obtožuje zločinov proti človečnosti. Pred organom, kjer mednarodna skupnost osumljencem sodi za najhujše zločine, bo kot prvi predsednik države nastopil še v času mandata.

Kenyatta, ki je pred odhodom v Haag svoja pooblastila začasno predal podpredsedniku Williamu Rutu − tudi ta je obtožen pred ICC, proces proti njemu pa se je že začel −, bo moral na današnji statusni konferenci odgovarjati na vprašanja o domnevni vpletenosti v organizacijo nasilja po volitvah leta 2007 in 2008, v katerem je bilo ubitih 1200, razseljenih pa 600.000 ljudi.

Kenijski voditelj, ki se je v preteklosti že pojavil pred ICC, odkar je bil marca 2013 izvoljen za predsednika, pa še ne, sicer zahteva, da sodišče pregon opusti zaradi pomanjkanja dokazov. Da ima teh premalo, meni tudi tožilstvo, ki pa pri tem trdi, da mu dostop do njih onemogočajo kenijske oblasti. Glavna tožilka ICC Fatou Bensouda je sodišče že prejšnji mesec prosila, da primer odloži za nedoločen čas, saj da Nairobi z njimi ne sodeluje in jim odreka dostop do dokumentacije − bančnih izpiskov in davčnih podatkov ter telefonskih zabeležk −, ki bi po njihovem mnenju lahko dokazala vpletenost Kenyatte v organizacijo nasilja.

Statusna konferenca bo poleg tega potekala tudi v senci obtožb tožilstva, da nasprotna stran ustrahuje priče − kar sedem jih je namreč že odpovedalo nastop pred sodiščem, domnevno zaradi prejemanja podkupnin in ustrahovanja, piše AFP.

Po zaslišanju bi sodišče lahko sklenilo, da je primer, ki ga bo predstavilo tožilstvo, dovolj trden za sojenje, ali pa bi ga opustilo. Odločitev po pričakovanjih danes še ne bo znana.