Rusija in ZDA v iskanju skupne točke

Državi si nista enotni niti o tem, kdo je v Siriji sovražnik, kdo pa zaveznik, a Kerry in Lavrov sta izrazila upanje, da jima bo uspelo najti skupno točko.

Objavljeno
15. december 2015 15.22
RUSSIA-US-POLITICS-DIPLOMACY
Mo. B., B. Č.
Mo. B., B. Č.

Moskva – »Rusija in ZDA se strinjajo, da je Islamska država naša skupna grožnja, grožnja našima državama in narodom. Z njimi se ni mogoče pogajati. To so teroristi, ki napadajo našo kulturo in dostojanstvo, zato nimamo druge izbire, kakor da se proti njim borimo,« je ameriški zunanji minister John Kerry izjavil pred srečanjem s svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Njuni državi si nista enotni niti o tem, kdo je v Siriji sovražnik, kdo pa zaveznik, a oba ministra sta izrazila upanje, da jima bo uspelo najti skupno točko. Za zaprtimi vrati sta se pogovarjala več kot tri ure, tudi o Ukrajini, zlasti pa o sirski krizi in skupnem boju proti teroristom, ki so po gostiteljevih besedah čedalje močnejši tudi v Libiji, Iraku, Jemnu in Afganistanu. Potem sta se odpravila k ruskemu predsedniku Putinu, v Kremlju pa so se pogovori nadaljevali.

Kerry je v Moskvo pripotoval na pobudo Bele hiše. »Prepričan sem, da ima ves svet korist, ko lahko vplivni narodi z dolgo zgodovino medsebojnih odnosov najdejo skupno stališče. In danes, upam, da bomo našli stične točke,« je povedal ob začetku pogovorov z Lavrovom. Lavrov pa je dejal, da bosta tisto, o čemer se bosta pogovarjala, pozneje predstavila tudi Putinu, in izrazil upanje, da bo Kerryjev obisk obrodil sadove.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je po poročanju ruskega RT pojasnil, da je prvi cilj srečanja čim prej sestaviti seznam skupin, o katerih se bodo lahko vsi strinjali, da so teroristične. Ko bo seznam sestavljen, bodo po besedah Rjabkova lahko naredili naslednji korak, ki ga predvideva dogovor o političnem procesu v Siriji, sklenjen na Dunaju. Dodal je še, da je izid pogovorov med Lavrovom in Kerryjem težko napovedati.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se Washington zanaša na Kremelj, da bo svojega zaveznika, sirskega predsednika Bašarja al Asada, prepričal v mirovna pogajanja z uporniškimi skupinami. Da bodo te strnile vrste in se pogajale z enim glasom, pa poskuša doseči ameriška zaveznica Saudska Arabija. Ta je prejšnji teden za skupno pogajalsko mizo že posedla največje število predstavnikov uporniških skupin doslej.

Kljub nesoglasjem med Rusijo in ZDA, med njimi je najbolj očiten spor o politični usodi Bašarja al Asada, pa sta državi usklajeni, ko gre za boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država. Po poročanju AFP vsi upajo, da bodo lahko po morebitni sklenitvi dogovora med režimom in uporniki, ta še zdaleč ni gotov, vso pozornost posvetili boju proti skrajnežem IS.

Washington in Moskva imata sicer v sodelovanju z Združenimi narodi ključno vlogo v pogovorih o sirskem mirovnem procesu. Washington in odposlanec ZN za Sirijo sta naslednji krog pogovorov 17 držav hotela sklicati že v petek, a Moskva doslej še ni potrdila datuma. Pojasnili so, da pogovori niso smiselni, dokler se vse države, ki sodelujejo v procesu, ne zedinijo, s katerimi sirskimi uporniškimi skupinami naj bi se pogajali in kdo bi moral biti na seznamu terorističnih organizacij.