Kim Džong Un povabil južnokorejskega predsednika na obisk

Če bo Mun Džae In odpotoval v Severno Korejo, bo to tretje srečanje na najvišji ravni med sprtima država.

Objavljeno
10. februar 2018 10.56
OLYMPICS-2018/NORTHKOREA-MOON
De. P., STA
De. P., STA
Pjongjang – Predsednik Južne Koreje Mun Džae In je po ogledu otvoritvene slovesnosti na zimskih olimpijskih igrah v predsedniški palači v Seulu sprejel visoko delegacijo Severne Koreje. Ta mu je izročila pismo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una z vabilom, naj kmalu obišče Pjongjang, so danes sporočili iz Munovega urada.

Delegacijo Severne Koreje vodi 90-letni protokolarni voditelj Severne Koreje Kim Jong Nam, ki tudi predseduje predsedstvu tamkajšnjega parlamenta, v njej pa je tudi mlajša Kimova sestra Kim Jo Džong. Obisk v južni sosedi velja kot znak, da namerava severnokorejski voditelj nadaljevati z zbliževanjem odnosov med državama. Severna Koreja je na olimpijske igre poslala tudi nekaj svojih športnikov.

Kimova sestra je prva članica že tri generacije vladajoče dinastije Kimov, ki je obiskala južni del Korejskega polotoka, odkar se je leta 1953 končala triletna korejska vojna.

Če bo Mun odpotoval v Severno Korejo, bo to tretje srečanje na najvišji ravni med sprtima država, so poročale tuje tiskovne agencije. Nazadnje je delegacija predsednika Severne Koreje obiskala Južno Korejo avgusta 2009, ko se je udeležila pogreba nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae Džunga, ki se je leta 2000 na prvem srečanju obeh Korej na najvišji ravni v zgodovini sestal s takratnim severnokorejskim voditeljem Kim Džong Ilom.

Dvaindvajsetčlanska delegacija Severne Koreje je v Južno Korejo prispela v petek, ko sta se Kim Jo Džong in Kim Jong Nam udeležila tudi otvoritvene slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. Mun se je na kratko srečal z njima že tam, ko je pozdravil tudi visoke predstavnike nekaterih drugih držav, ki so prišli na slovesnost.

Ob tej priložnosti so severnokorejski mediji v današnjih izdajah objavili prispevek o Munu, kar se zgodi le izjemoma. Na naslovnici uradnega glasila Delavske stranke Rodong Sinmun je sicer tako kot običajno prispevek o Kim Džong Unu, tokrat ob obisku poveljnika vojaškega letalstva Zimbabveja. Vendar je časnik na naslovnici objavil tudi sedem fotografij, ki prikazujejo odhod severnokorejske delegacije iz Pjongjanga in prihod v Seul.

V notranjosti časnika pa sledi sedem fotogrfij s srečanja severnokorejske delegacije z Munom na odprtju iger v Pjongčangu, od tega štiri prikazujejo južnokorejskega voditelja, ki ga časnik naslavlja s predsednikom. Za ta časnik je zelo nenavadno, da objavlja fotografije voditeljev južne sosede, ob tem pa jih še naziva s predsednikom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Mun se je z vodjo delegacije Severne Koreje tudi dogovoril, da si bosta skupaj ogledala prvo tekmo skupne ženske hokejske reprezentance obeh Korej na olimpijskih igrah. Ta bo danes, pomerila pa se bo z ekipo Švice. To bo prvi nastop združene ekipe športnikov obeh držav po 27 letih, do njega pa prihaja potem, ko sta ekipi Severne in Južne Koreje pod skupno zastavo nastopili tudi na petkovi otvoritveni slovesnosti iger.