Kim Džong Un se je vrnil

Severnokorejski voditelj se je po 40 dneh znova pojavil v javnosti. Pri hoji si je pomagal s palico.

Objavljeno
14. oktober 2014 10.01
NKOREA-SKOREA-POLITICS-KIM
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Pjongjang − Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je danes znova pojavil v javnosti, prvič po 3. septembru. Obiskal je neki nov stanovanjski kompleks v Pjongjangu, pri tem pa si je pomagal s palico. Njegova dolgotrajna in skrivnostna odsotnost je sicer podžigala vse glasnejše govorice o njegovem zdravju in celo o državnem udaru.

Kim je obiskal stanovanja, ki so jih v Pjongjangu zgradili za znanstvenike novega energetskega inštituta severnokorejske akademije znanosti, je poročal državni časnik Rodong Sinmun, ki je objavil tudi fotografije voditelja.

Večinoma je šlo za fotografije Kima od pasu navzgor, nekaj pa tudi takih, na katerih se 30-letni severnokorejski voditelj z levo roko naslanja na črno palico, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kim se je zadnjič v javnosti pojavil pred 40 dnevi, 3. septembra, vmes pa je izpustil kar dve proslavi, ki naj bi se jih praviloma udeležil. To je bilo še posebej nenavadno, ker je po prihodu na oblast po smrti očeta Kim Jong Ila skrbno pazil na svoje pojavljanje v medijih.

Uradni mediji so poročali, da se »ne počuti dobro«, zahodni mediji pa so ugibali, da morda trpi zaradi visokega pritiska ali pa celo putike, ker je znan kot ljubitelj dobre hrane, zlasti sira. Glede na to, da je severnokorejski voditelj v državi zelo pomemben, so se že pojavljala tudi ugibanja, da bi v državi lahko nastal državni udar, vsekakor pa je njegova odsotnost povečevala nestabilnost v državi, še navaja STA.