Kirchnerjeva pod lupo preiskovalcev

Nekdanja predsednica trdi, da za očitki stoji vlada njenega naslednika, ki ga obtožuje zlorabe oblasti in političnega preganjanja.

Objavljeno
07. julij 2016 14.41
ARGENTINA-CRISTINA KIRCHNER
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Buenos Aires − Nekdanja argentinska predsednica Cristina Fernández de Kirchner se vse pogosteje brani obtožb o korupciji. V sredo je morala na sodišču odgovarjati na očitke, da je v zadnjih mesecih na položaju s špekulativnim upravljanjem menjalnih tečajev škodovala državi.

Sodnik Claudio Bonadio, ki vodi preiskavo, sicer pa velja za odločnega nasprotnika Kirchnerjeve, trdi, da je nekdanja argentinska predsednica skupaj z gospodarskim ministrom izdelala načrt upravljanja menjalnih tečajev, ki ga je nato tik pred novembrskimi predsedniškimi volitvami izvedla centralna banka. Ta je, kot trdi sodnik, pod tržnimi cenami prodala terminske pogodbe v vrednosti več milijard dolarjev, s tem pa državi povzročila več sto milijonov dolarjev škode.

Kirchnerjeva obtožbe zavrača in vztraja, da je ravnala z namenom zagotoviti finančno stabilnost, zaposlovanje in gospodarski razvoj s socialno pravičnostjo. Trdi, da za očitki stoji desničarska vlada njenega naslednika Mauricija Macrija, ki ga skupaj s privrženci obtožuje zlorabe oblasti in političnega preganjanja. Nadlegovanje »sodne stranke«, kot je Macrijevo zavezništvo Republikanski predlog označila Kirchnerjeva, je že prav smešno, pravi. Že prejšnji teden so v okviru preiskave morebitnega nezakonitega pridobivanja premoženja v času, ko je bila še predsednica, preiskali več poslopij v lasti njene družine v provinci Santa Cruz. Zdaj je sodnik Bonadio še zamrznil del njenih sredstev.

To je sicer le zadnja v vrsti obtožb o finančnih malverzacijah nekdanje predsednice − proti njej tečejo še drugi sodni postopki. Poleg tega se je pod drobnogledom preiskovalcev znašlo tudi nekaj njenih sodelavcev, ki jih preiskujejo zaradi domnevnega poneverjanja javnih sredstev. Senca korupcije je padla tudi na njenega nasprotnika in naslednika na položaju Mauricia Macrija, ki je domnevno vpleten v afero Panama Papers.