Kitajska in Tajvan izmenjali vohune

Izmenjavo vohunov so izvedli že sredi oktobra, pred novembrskim vrhom kitajskega in tajvanskega predsednika.

Objavljeno
30. november 2015 10.47
CHINA-TAIWAN-POLITICS-DIPLOMACY
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Taipei, Peking − V luči občutne otoplitve odnosov med Tajvanom in Kitajsko − to je pred kratkim potrdil tudi zgodovinski vrh njunih voditeljev, prvi od leta 1949, ko se je z zmago komunistov nad nacionalisti končala državljanska vojna na Kitajskem − sta si državi prvič doslej izmenjali zaprte vohune, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so danes sporočile tajvanske oblasti, so zamenjavo vohunov izvedli že sredi oktobra, pred vrhom kitajskega in tajvanskega predsednika Xi Jinpinga in Ma Ying-Jeouja.

Kitajci so iz zapora izpustili Chu Kung-hsuna in Hsu Chang-Kuoja. Vohuna z najvišjim činom med tistimi, ki so pristali za kitajskimi zapahi, sta bila aretirana leta 2006 in obsojena na 20 let zapora. V zameno so Tajvanci izpustili dvojnega agenta Li Zhihhaa, ki je bil v Tajvanu pred 16 leti obsojen na dosmrtno ječo, piše STA. Obeta se sicer menda izpustitev še enega kitajskega agenta.

Gre za prvo tovrstno izmenjavo doslej. Leta 2013 se je sicer že omenjalo, da se Taipei in Peking pogovarjata o tej potezi, a so pogajanja nato padla v vodo, menda zato, ker Kitajci niso hoteli izpustiti Chuja in Hsuja.

Čeprav Tajvan že več desetletij živi samostojno, Tajvanci pa so izoblikovali lastno identiteto, v Pekingu na otok gledajo kot na odpadniško provinco, ki čaka na združitev, dodaja STA. Ma si, odkar je leta 2008 prevzel oblast, prizadeva za otoplitev odnosov s Kitajsko. Taipei in Peking sta od takrat podpisala številne sporazume in postala tesno povezana, tudi z neposrednimi letalskimi linijami in turističnim razcvetom v zadnjih letih.

Majevi kritiki sicer svarijo pred pretiranim zbliževanjem z veliko sosedo po desetletjih sovražnosti in predsedniku očitajo, da je razprodal tajvansko suverenost, še piše STA.