Kitajska ocarinila ameriške proizvode

Na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina je uvedla 15-odstotno carino, na svinjino in reciklirani aluminij pa 25-odstotno.

Objavljeno
02. april 2018 10.18
China US Trade
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Peking - Kitajska je v vedno hujšem trgovinskem sporu z ZDA danes uvedla carine na ameriške proizvode v skupni vrednosti okoli tri milijarde dolarjev. Nove dajatve veljajo za 128 ameriških dobrin. Med drugim je Kitajska uvedla 15-odstotne carine na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina ter 25-odstotne dajatve na svinjino in reciklirani aluminij.

Kitajska je uvedbo carin napovedala marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Kitajsko ministrstvo za finance je danes sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA »uravnotežil izgube«, ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so »povzročile veliko škodo interesom Kitajske«. Ministrstvo je še poudarilo, da ZDA s carinami kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Peking pa še ni odgovoril na napovedano ameriško uvedbo višjih uvoznih dajatev na širok nabor uvoženega kitajskega blaga, vrednega 60 milijard dolarjev. ZDA želijo s tem kaznovati Kitajsko za domnevno krajo intelektualne lastnine in protikonkurenčne prakse, ki po navedbah Washingtona škodijo ameriškim podjetjem.

Trgovinski predstavnik ameriškega predsednika Robert Lighthizer naj bi dodatne carine predstavil v dveh mesecih. Po poročanju ameriških medijev naj bi novi val ameriških dajatev prizadel predvsem kitajsko telekomunikacijsko in tehnološko industrijo.

Kitajska je ZDA pozvala, naj ne uvedejo dodatnih dajatev. Kot so poudarili, se želijo izogniti trgovinski vojni z ZDA, čeprav se je ne bojijo.

Po mnenju poznavalcev bi lahko Peking na nove ameriške carine odgovoril z dajatvami na sojo. Te bi močno prizadele ameriške kmete, ki na Kitajsko letno izvozijo za 14 milijard dolarjev soje.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer napovedal tudi omejitve glede kitajskih investicij v ZDA, v Washingtonu pa bodo obenem sprožili postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) glede diskriminacije, ki so je ameriška podjetja po prepričanju ameriških oblasti deležna ob poslovanju na Kitajskem.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.