Kitajska sprejela sporni protiteroristični zakon

Kitajska vlada bo imela zdaj zakonsko možnost vdora v osebno sfero uporabnikov vseh tehnoloških storitev.

Objavljeno
27. december 2015 13.25
ap/Facebook Turns 10
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Peking - Pristojna komisija kitajskega ljudskega kongresa je danes sprejela sporen protiteroristični zakon, ki bi lahko po mnenju kritikov omejeval svobodo mišljenja. Potrdila je tudi vzpostavitev državnega nadzornega mehanizma, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Novi zakon med drugim določa, da bodo morala tuja tehnološka podjetja kitajski vladi omogočiti dostop do šifrirnih ključev in zadnjih vrat svojih programov. Kitajska pa bo tako lahko vdirala v osebno sfero uporabnikov.

Ameriški predsednik Barack Obama, ameriški zunanji minister John Kerry in tamkajšnja trgovinska zbornica so se že pred sprejetjem kritično odzvali na predlog zakona. Washington opozarja, da bo novi zakon oviral svobodno izražanje mnenja in tudi trgovino med ZDA in Kitajsko.

Iz Pekinga so sporočili, da ni nobenega razloga za skrbi, in poudarili, da ZDA nimajo pravice do vmešavanja.

»Kitajska vlada je sprejela konkretne ukrepe, ki bodo zaščitili ljudi in tudi običajne Američane, ki bodo božične praznike preživeli v pekinški četrti Sanlitun,« so zapisali v kitajski izdaji Global Timesa.

Policija kitajskega glavnega mesta je v četrtek zaradi varnostnega opozorila onemogočila dostop do enega od nakupovalnih središč.