Ko se zaljubi japonska princesa ...

Ko bo cesarjeva vnukinja postala soproga navadnega smrtnika, se bo cesarska družina skrčila za eno članico.

Objavljeno
18. maj 2017 17.51
JAPAN-ROYALS/
Zorana Baković
Zorana Baković

Na prvi pogled je to še ena romantična zgodba, ki govori o moči ljubezni. Toda na Japonskem je obenem znova obudila resne razprave o tem, ali je treba reformirati cesarstvo oziroma, konkretneje, ali je treba tudi hčeram - in ne le sinovom - dovoliti, da se povzpnejo na prestol.

Princesa Mako je vnukinja japonskega cesarja Akihita in cesarice Mičiko; je hčerka njunega mlajšega sina princa Akišina in princese Kiko. Svojega bodočega soproga je spoznala leta 2012 med študijem na mednarodni katoliški univerzi v Tokiu.

Petindvajsetletni Kei Komuro je takoj dobil vzdevek »princ morja«, ker se je, kljub temu da je študiral pravo, ukvarjal s turistično promocijo japonskih letovišč na obalah Šonana v prefekturi Kanagava in ker menda ljubi morje; ljubi pa tudi smučanje, klasično glasbo (igra violino) in kuhanje. Svojo princeso je zasnubil leto dni po tem, ko sta se spoznala, a je moral nato počakati na diplomo, njeno vrnitev z enoletnega študija v Edinburgu in na zaposlitev v odvetniški pisarni, kjer zdaj dela. Poroka z dekletom iz cesarske družine pač ni nekaj, kar se zgodi kar mimogrede.

Princesa Mako, ki ji je prav tako 25 let, ga je že predstavila staršem in oba sta se strinjala z njenim izborom življenjskega sopotnika. Uradno se bosta zaročila sredi junija, poroko pa načrtujeta v prihodnjem letu.

Princesin izbranec Kei Komuro je hitro osvojil simpatije javnosti. Foto: Fumine Tsutabayashi/AP

Mako ne bo prva članica cesarske družine, ki se v imenu ljubezni odreka aristokratskemu nazivu. Njena teta in edina hči cesarja Akihita, zdaj že nekdanja princesa Sajako, je prebila led leta 2005, ko se je poročila z običajnim državljanom, zaposlenim v tokijski mestni vladi, nato pa prvič v življenju prestopila prag samopostrežne trgovine, se naučila voziti avto in živeti v običajnem stanovanju z eno spalnico.

Princesa Mako pa vstopa v novo življenje v obdobju, ko se njen ded pripravlja abdicirati s prestola in prepustiti vodenje cesarstva svojemu starejšemu sinu, princu Naruhitu. To bo prva abdikacija japonskega monarha po 200 letih. Po dolgih pripravah je konec aprila vladni svet, ustanovljen posebej za to vprašanje, privolil v to, da Akihito neha opravljati cesarske dolžnosti konec leta 2018, ko bo dopolnil 85 let življenja in 30 let vladanja.

Z odhodom princese Mako v svet navadnih državljanov se bo cesarska družina skrčila na 18 članov. Od tega je 13 žensk, in ker imata princ Naruhito in njegova žena, princesa Masako samo eno hčer, je naslednji za njim v vrsti za krono princ Fumihito, oče princese Mako, nato pa njegov sin, desetletni princ Hisahito.

Toda kaj potem, se sprašujejo Japonci. Če Hisahitova bodoča žena, kdor koli že bo, ne bo rodila sina, se bo cesarski rod v skladu z obstoječim zakonom o cesarski družini končal. Konec koncev se je, kot opozarjajo zgodovinarji, moška krvna linija tudi v preteklosti lahko ohranjala samo s sistemom konkubin, ki pa ga je ukinil oče sedanjega monarha, cesar Hirohito.

Tudi če Mako rodi sina, ta ne bo član cesarske družine in ne bo mogel računati na zasedbo prestola. Mnogi se sprašujejo, ali to ne pomeni, da je napočil čas, da vendarle dovolijo tudi ženskam postati cesarice. Osem jih je v daljni preteklosti sedelo na japonskem prestolu, a so bile vse samske ali vdove. In vsako od njih je na prestolu nasledil moški.

Japonska cesarska družina s cesarjem Akihitom (sedi, tretji z leve) in cesarico Mičiko (na njegovi levi) v sredi. Foto: Reuters

Za zdaj bodo Japonci uživali v ljubezenski zgodbi svoje princese Mako in njenega »princa morja«, ki je hitro osvojil srca javnosti s svojo ljubko podobo in zmernim vedenjem. A ko bo pogovor nanesel na to, ali so pripravljeni, da jim vlada cesarica, bodo utihnili in skomignili. To je zelo, zelo kompleksno vprašanje, ki se zajeda v jedro identitete. In ni še čas za sprejemanje pomembnih sklepov.