Krvavi strelski pohod v Las Vegasu

FBI zatrjuje, da med grozovitim napadom, v katerem je umrlo najmanj 59 ljudi, in Islamsko državo ni povezav.

Objavljeno
02. oktober 2017 10.43
Las Vegas Shooting
A. S. H., STA, A. M., K. Š.
A. S. H., STA, A. M., K. Š.

Las Vegas − Na festivalu country glasbe v Las Vegasu, blizu hotela Mandalay Bay, je okoli pol enajste ure zvečer po tamkajšnjem času izbruhnilo streljanje, v katerem je po dosedanjih podatkih izgubilo življenje najmanj 59 ljudi, več kot 500 je ranjenih. Veliko poškodovanih je v kritičnem stanju, zato bi lahko krvava bilanca napada še zrasla.

Policija je sporočila, da si je strelec, ki je z avtomatsko puško iz 32. nadstropja bližnjega hotela rafalno streljal v množico, sodil sam. Napadalec je bil 64-letni domačin Stephen Paddock, ki je imel v posesti še več orožja, pri izvedbi napada pa naj ne bi imel pomočnikov.

Policisti so v hotelsko sobo, v kateri je bival od 28. septembra, vdrli z eksplozivom in poleg trupla napadalca našli najmanj deset kosov strelnega orožja in strelivo. Policija po napadu preiskuje strelčevo skoraj 400.000 dolarjev vredno hišo v mestu Mesquite. Pogovorili so se tudi z njegovo spremljevalko Marilou Danley, ki so jo v uvodni zmedi po streljanju obravnavali kot možno sostorilko, vendar jo je policija po pogovoru oprala suma.

Danleyjeva bo morda razjasnila vprašanja okrog motiva za napad, ki ga policija še ne pozna. Za zdaj še ni dokončne potrditve, ali je strelec res ravnal sam ali v povezavi s kom drugim, vendar pa je šerifov urad Las Vegasa uvodoma zavrnil možnost terorističnega napada.

Paddock doslej razen prometnih prekrškov v Nevadi ni imel težav z zakonom. Po poročanju tujih medijev je imel dovoljenje za upravljanje z letali in lovsko dovoljenje. V Nevadi sicer ni potrebno imeti dovoljenja za orožje. Pokol je po družbenih omrežjih obudil razpravo razširjenosti orožja v ZDA, pričakovati pa je, da se bo kmalu preselila na politično raven.


Policija se je takoj po incidentu podala v lov za storilcem. Foto: John Locher/AP

Trump: Amerika ima strto srce

Ameriški predsednik Donald Trump je strelski napad označil za dejanje čistega zla in dejal, da ima Amerika strto srce. Družinam žrtev je izrekel sožalje in sporočil, da moli za pokojne. Zahvalil se je tudi policiji Las Vegasa za posredovanje in pozval, da se ameriške zastave pred Belo hišo ter drugimi javnimi civilnimi in vojaškimi poslopji doma in po svetu spustijo na pol droga do 6. oktobra zvečer, poroča STA.

V svoji izjavi ni omenil znova aktualne razprave o orožju v ZDA, za katerega se mu drugače zdi, da ga je še premalo. Prav tako se ni odzval na bahanje teroristov Islamske države, da je napad izvedel njihov podpornik. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je namreč odgovornost za strelski napad prevzela skrajna sunitska skupina. A pri tem ni priložila nikakršnih dokazov, s katerimi bi svoje navedbe potrdila, predstavnik FBI pa je na novinarski konferenci zatrdil, da niso našli nobenih povezav med grozovitim strelskim napadom in Islamsko državo.

Na množičen napad, ki se je minulo noč zgodil v Las Vegasu in je eden hujših v zgodovini ZDA, se je odzval tudi papež Frančišek. Dejal je, da je »globoko užaloščen« in napad označil za »nesmiselno tragedijo«. V napadu sta umrla tudi dva policista v civilu, ki sta se kot obiskovalca udeležila koncerta. Na dogodku je izbruhnil kaos, ko se je na tisoče ljudi poskušalo zateči na varno.

Po izjavah nekaterih prič je osumljenec na množico streljal z višjih nadstropij hotela Mandalay Bay, intenzivno streljanje, ki ga je mogoče slišati tudi na videoposnetkih napada, pa je trajalo okoli pet minut.

Na prizorišču tragedije že poteka preiskava okoliščin napada, oblasti pa ljudem svetujejo, naj se izogibajo temu delu Las Vegasa.

Route 91 Harvest je tridnevni festival country glasbe, letos se je zgodil že četrto leto. Festival, ki poteka na različnih lokacijah v Las Vegasu, se je začel že v petek. Na zadnjem nedeljskem koncertu, v času nastopa country zvezdnika Jasona Aldeana, pa se je zbralo okoli 40.000 ljudi.