Kurdi v Iraku proti Islamski državi na treh frontah

Kurdi so Rabijo in Zumar že zasedli, a so jih džihadisti nato avgusta pregnali.

Objavljeno
30. september 2014 14.14
IRAQ-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bagdad − Kurdske sile v Iraku so danes zagnale veliko ofenzivo proti džihadistom Islamske države (IS) in jih napadle na treh frontah na severu Iraka. Še pred zoro so sprožili napade na mesto Rabija ob sirski meji, severno od Mosula, ki ga nadzirajo islamisti, ter območje južno od Kirkuka, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kurdske pešmerge so že vstopile v Rabijo, pred tem pa so zavzele vasi Saudija in Mahmudija, je za AFP povedal eden od poveljnikov kurdske ofenzive. Spopadi zdaj potekajo v središču Rabije, ki leži kakšnih sto kilometrov severozahodno od Mosula.

Kurdski borci ob podpori topništva in letalstva napadajo tudi kraj Zumar, ki leži kakih 60 kilometrov severozahodno od Mosula. V bližini tega mesta je tudi največji iraški jez, ki je že dlje časa eno glavnih bojišč med iraškimi Kurdi in džihadisti IS.

Kurdi so sicer Rabijo in Zumar že zasedli v odgovoru na junijsko bliskovito ofenzivo borcev IS, ko so ti zasedli Mosul. A džihadisti so jih nato avgusta pregnali tudi s tega območja in to je bil tudi eden od razlogov, da so se ZDA odločile za pomoč kurdskim pešmergam, še piše STA.