Kurdski borci skrajnežem preprečili vstop v središče Kobanija

Do napada na položaje kurdskih sil je prišlo le dan po tistem, ko so džihadisti IS zavzeli poveljstvo kurdskih sil v Kobaniju.

Objavljeno
11. oktober 2014 12.53
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Damask - Kurdski borci v obmejnem sirskem mestu Kobani so davi uspeli preprečiti poskus pripadnikov Islamske države (IS), da bi ti napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema. Zavezniška letala so medtem davi po navedbah sirskih aktivistov izvedla dva napada na cilje IS v tem mestu.

Do napada na položaje kurdskih sil je prišlo le dan po tistem, ko so džihadisti IS zavzeli poveljstvo kurdskih sil v Kobaniju ob meji s Turčijo. Med 90-minutnimi spopadi je bilo slišati silovito streljanje med pripadniki IS in kurdskimi silami, preden so se džihadisti umaknili, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija.

Kurdski aktivist v obleganem mestu Farhad al Šami pa je po telefonu za nemško tiskovno agencijo dpa poročal o silovitih spopadih na južni, zahodni in predvsem na vzhodni strani mesta. Kurdskim borcem, ki so v primerjavi s pripadniki IS slabše oboroženi, je ponoči uspelo odvrniti najmanj sedem napadov džihadistov na jugozahodu Kobanija, je povedal.

Letala zavezniških sil pod vodstvom ZDA pa so izvedla dva zračna napada na cilje IS na jugu in vzhodu mesta, je še sporočil sirski observatorij.

Pripadniki IS po petkovem zavzetju poveljstva kurdskih sil v Kobaniju sedaj nadzirajo že 40 odstotkov mesta, v katero so vdrli v ponedeljek.

Od začetka ofenzive IS na Kobani 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, okoli 200.000, v sosednjo Turčijo.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je v petek v Ženevi opozoril, da se v mestu in njegovi okolici še vedno nahaja okoli 12.000 civilistov, med njimi jih je skoraj 700 pretežno starejših ujetih v središču mesta in bodo »po vsej verjetnosti pobiti«, če mesto pade v roke IS. Kobani je po njegovih besedah »dobesedno obkoljen«, z izjemo ozkega prehoda proti turški meji.