Letalo in njegova senca

Mineva točno šest mesecev, odkar je boeing 777 izginil z radarjev. Do danes niso našli nobene sledi.

Objavljeno
08. september 2014 17.37
MALAYSIA-CHINA-AUSTRALIA-AVIATION-FILES
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Kakšnih trideset članov družin potnikov, ki so skupaj z letalom malezijske letalske družbe izginili na poletu iz Kuala Lumpurja v Peking, se je danes zbralo v lamaističnem templju Yonghegong v kitajskem glavnem mestu.

»Zakaj mesec danes ni tako svetal in čist, kot je bil včasih?« je dejal 64-letni Zhang Yongli, čigar hčerka je bila na letalu, ki je skrivnostno izginilo. »Čakamo in trpimo. Vemo, da bomo znova skupaj gledali mesec.«

Danes, na tradicionalni praznik sredine jeseni, ko se družine zberejo in opazujejo polno luno, mineva točno šest mesecev, odkar je boeing 777, na katerem je bilo 239 potnikov, po vsej verjetnosti strmoglavil v Indijski ocean. Dve tretjini potnikov so bili kitajski državljani in njihovi najbližji že pol leta čakajo na novice o usodi letala. Kot pravijo, je imelo kitajsko vodstvo najprej veliko razumevanja za njihovo trpljenje, ker pa še vedno vztrajno izvajajo pritisk na svojo vlado in upravo družbe Malaysia Airlines ter zahtevajo transparentno preiskavo, je policija v zadnjem času do njih vse bolj groba pri vsakem poskusu, da bi dobili sveže informacije o tem, kako poteka iskanje letala.

Posamezne družine pogrešanih so prepričane, da jih nadzorujejo varnostne službe, nekaj sorodnikov pogrešanih so za 24 ur priprli, nekaj pa jih je bilo celo pretepenih med spopadom s policisti. Žena Zhang Yonglija je s hujšimi poškodbami končala v bolnišnici. »Zakaj se tako vedejo?« se sprašuje Zhang.

Kitajsko ministrstvo za javno varnost teh dogajanj ne komentira, predstavniki malezijske letalske družbe pa priznavajo, da so družinski člani pogrešanih potnikov včasih nasilni. Med tistimi, ki so v nesreči izgubili otroke ali zakonskega partnerja, jih je kar nekaj zapustilo svoja delovna mesta in zdaj vsaj enkrat na teden prihajajo v predstavništvo Malaysia Airlines v Pekingu. Nekateri po več ur potujejo do glavnega mesta. Mnogi med njimi priznavajo, da sploh ne vedo, kako bodo lahko v prihodnje živeli s to nerešeno zmedo v glavi.

V mučnem čakanju so se začele pojavljati teorije zarote in mnogi sorodniki pogrešanih so prepričani, da so njihovi najbližji še živi. Ne vedo, kje bi lahko bili, ker pa celo strokovno najbolj usposobljenim mednarodnim skupinam reševalcev ni uspelo najti niti najmanjše sledi letala, označenega s številko poleta MH370, je za zdaj vse v zvezi z njegovim izginotjem stvar neomejene fantazije. Strokovnjaki domnevajo, da je boeing padel v enega najbolj nedostopnih delov oceana, tako da bodo iskanje nadaljevali konec meseca. Kitajske družine pa so vse bolj prepričane, da se ve, kaj se je zgodilo, da pa nekdo te stvari prikriva javnosti. Šestindvajsetletna Liu Wanyi je le nekaj mesecev po poroki ostala brez moža. »Obama ve,« je prepričana Liu, kajti le kdo, razen Amerike, bi lahko stal za eno največjih skrivnosti civilnega letalstva. In kot številni drugi, ki so se v ponedeljek zbrali v lamaističnem templju, gleda v mesec in čaka. Pol leta po izginotju letala nič več ne ve, kaj je tisto, na kar čaka.