Liberija znova odšteva dneve do uradne potrditve zajezitve ebole

Iz bolnišnice so odpustili še zadnja dva okužena z virusom. Epidemija je od decembra 2013 zahtevala 11.300 življenj.

Objavljeno
04. december 2015 13.07
HEALTH-EBOLA/GUINEA
Mo. B.
Mo. B.

Monrovia − Enoto za oskrbo obolelih za ebolo v liberijskem glavnem mestu Monrovia sta včeraj zapustila še zadnja dva pacienta. V še zadnji zahodnoafriški državi, kjer je najhujša epidemija ebole v zgodovini vztrajala najdlje, so tako začeli odštevati dneve, ko bodo lahko znova uradno razglasili, da so tokratno epidemijo premagali. Državo so za varno sicer letos razglasili že dvakrat, a so se kmalu pojavili novi primeri okužbe.

Virus, ki povzroča hemoragično mrzlico, je izbruhnil decembra 2013 v vasici na jugu Gvineje, nedaleč od tromeje z Liberijo in Sierro Leone. Da gre za ebolo, so ugotovili šele nekaj mesecev pozneje, ko se je virus že razširil tudi v večje kraje in sosednje države. Ko je 23. marca 2014 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tudi uradno razglasila, da gre za izbruh, so že evidentirali 49 primerov okužbe, za 29 ljudi je bila bolezen usodna. Število smrtnih žrtev je odtlej naglo naraščalo, epidemija je vrhunec dosegla lani jeseni. Od decembra 2013 do včeraj je zaradi ebole umrlo 11.300 ljudi.

Bolezen je nekajkrat paniko zanetila tudi na Zahodu, predvsem v Španiji, Italiji in ZDA. Sierra Leone je epidemijo uradno premagala novembra letos, v Gvineji so zadnjega okuženega z virusom iz bolnišnice odpustili pred dvema tednoma.

Enoto za oskrbo obolelih za ebolo sta včeraj zapustila tudi oče in mlajši brat 15-letnega Nathana Gbotoeja, ki je za ebolo umrl prejšnji teden. Z njunim odhodom so sicer že tretjič letos začeli odštevati 42-dnevni rok, ko bodo državo lahko tudi uradno razglasili za varno. Možnosti za novo okužbo so za zdaj še vedno velike, v karanteni je namreč še vedno 165 ljudi, ki so prišli v stik z zadnjimi obolelimi.

Kot že omenjeno, so Liberijo za varno v zadnjem letu razglasili že dvakrat, nazadnje pred dvema mesecema. Kako je nastala nova okužba, liberijski zdravstveni uslužbenci še vedno ugibajo. Britanski Reuters poroča o sumu, da bi se ebola lahko prenašala tudi s spolnimi odnosi s tistimi, ki so jo že preboleli. Če bi se sum izkazal za resničnega, bi v negotovost postavil 42-dnevni rok brez novih okužb, ko naj bi država tudi uradno premagala epidemijo.