Maduro bi podprl volitve, a ne predsedniških

Predsedniške volitve so v državi predvidene za prihodnje leto in Madurova vlada za zdaj pri tem vztraja kljub protestom.

Objavljeno
24. april 2017 16.28
VENEZUELA-POLITICS/PROTESTS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je v nedeljo dejal, da podpira izvedbo volitev v državi, a na lokalni, ne pa tudi na predsedniški ravni, čeprav to zahtevajo milijoni protestnikov po vsej državi.

»Volitve! Da, želim si volitev, zdaj,« je po poročanju STA dejal Maduro v televizijskem nagovoru, v katerem je podprl volitve županov in guvernerjev, predvidene za konec leta.

»To pravim kot vodja države in vodja vlade,« je še poudaril Maduro. To je bil njegov prvi nagovor po več kot treh tednih protestov, v katerih je bilo doslej ubitih 20 ljudi.

Zadnje žrtve so padle v petek. V soboto so protesti minili mirno, protestniki pa so se oblekli v belo, da bi počastili spomin na ubite. Za danes pa so napovedani novi protesti proti Maduru.

Predsedniške volitve so sicer v državi predvidene za prihodnje leto in Madurova vlada za zdaj pri tem vztraja, čeprav si opozicija že več mesecev prizadeva, da bi tako ali drugače dosegla njegov odstop.

Protesti v državi se vrstijo že več kot tri tedne, zadnjo sredo pa so postali še posebej množični. Udeležilo se jih je več milijonov ljudi.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino López pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.