Malala Jusafzaj, najmlajša dobitnica Nobela

Nobelov komite se je Malali poklonil za njen boj zoper zatiranje otrok, 60-letni Indijec Satyarthi je vodil različne mirne proteste proti izkoriščanju otrok.

Objavljeno
10. oktober 2014 18.57
NOBEL-PRIZE/PEACE
Saša Vidmajer, zunanja politika
Saša Vidmajer, zunanja politika
Nobelovo nagrado za mir sta letos dobila Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailaši Satyarthi, je sporočil odbor za Nobelove nagrade v Oslu. Dvojici različnih starosti, spolov, ver in narodnosti je skupen boj proti zatiranju otrok in za pravico mladih do izobrazbe.

Pri 17. letih je Malala, ki je bila nominirana že lani, najmlajša dobitnica Nobela. Paštunka, ki so jo talibi leta 2012 na poti iz šole ustrelili v glavo in ji je krogla tik pod levim očesom prebila lobanjsko kost, je preživela in postala svetovno znana zagovornica izobraževanja deklet. Je lanskoletna dobitnica Saharove nagrade, tačas živi v Veliki Britaniji. Nobelov komite se ji je poklonil »za njen boj zoper zatiranje otrok in mladih«.

Indijski veteran kampanj za pravice otrok Satyarthi (60 let) sledi tradiciji Mahatme Ganghija, vodil je različne oblike mirnih protestov, »ki so opozarjali na grobo izkoriščanje otrok na račun finančnega dobička«, so pojasnili ob razglasitvi. Predsednik norveškega komiteja Thorbjørn Jagland je izjavil: »Otroci morajo v šolo, ne sme se jih finančno izkoriščati.« Nagrada, češ da je priznanje njunemu delu, prispeva k promoviranju univerzalnega šolanja in zaščite otrok pred izkoriščanjem, še posebno otroške delovne sile v Indiji.

Od vseh nagrad med Nobelovimi nagradami, ki jih podeljujejo oktobra vsako leto, je mirovna najbolj pričakovana, dviguje največ prahu, sproža najbolj žolčne kritike. V letu, ki ga še zlasti zaznamujejo vojne in razprave o uporabi vojaške sile, je bil seznam kandidatov za mirovno nagrado posebno dolg: norveški komite je dobil 278 nominacij, več kot kdajkoli doslej. Med favoriti so bili papež Frančišek, Edward Snowden, ginekolog iz Konga Denis Mukwege, Pakistanka Malala, pa tudi neodvisni ruski časnik Novaya Gazeta in japonska pacifistična skupina.

Po vseh kontrovezah v preteklosti, ko je Nobela davnega 1973. dobil Kissinger, pa 2009. Obama in lani EU, ima tudi tokratni senco. Paštunka, borka za izobraževanje žensk, je spoštovanja vredna mlada ženska: njena zgodba je tragična, preživetje je bilo čudežno, pogum osupljiv. A Malala je v veliki meri trofeja Zahoda. Zahodna medijska mašinerija jo je vzela za svojo, jo izrabila za lastno propagando proti zlu v Af-Paku. Medtem ko pripenjajo nagradu njej, ostajajo tam tisoči žrtev - žrtev našega, »zahodnega« nasilja.