Malala obiskala tudi svoj rojstni kraj

»Zelo smo veseli, da je Malala danes v Svatu,« je povedal njen nekdanji učitelj Muzafar Han.

Objavljeno
31. marec 2018 14.49
PAKISTAN-MALALA/
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Islamabad - Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj, ki se je ta teden po šestih letih vrnila v Pakistan, je danes obiskala svoj rojstni kraj Mingora na severozahodu države. To je njen prvi obisk v tem kraju v nekoč zelo nevarni dolini Svat, kjer jo je pred leti napadel taliban.

»Svat sem zapustila z zaprtimi očmi in zdaj sem nazaj z odprtimi očmi,« je ob prihodu povedala Malala za francosko tiskovno agencijo AFP.» Izjemno sem vesela. Moje sanje so se uresničile. V Svatu je zaradi neprecenljive požrtvovalnosti mojih bratov in sester spet mir,« je še povedala med obiskom v eni od šol v mestu.

Danes 20-letno dekle se giblje po državi ob strogih varnostnih ukrepih. Njen obisk v rojstnem kraju je bil tajen vse do zadnjega trenutka, na poti do njenega doma skozi dolino Svat so postavili cestne zapore. V Mingoro je prispela s helikopterjem iz Islamabada v spremstvu pakistanske ministrice za informiranje Marjam Aurangzeb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Zelo smo veseli, da je Malala danes v Svatu,« je povedal njen nekdanji učitelj Muzafar Han.

Svat primer, kjer so skrajneže zatrli

Poleg šole je v Mingori na kratko obiskala tudi svoje prijatelje in sorodnike, nato pa so jo spet odpeljali nazaj v Islamabad. Njen obisk v teh krajih ima po navedbah AFP zelo velik simbolni pomen za Pakistan, saj ta vedno izpostavlja dolino Svat kot primer, kjer jim je uspelo zatreti skrajneže.

Malala je postala globalni simbol borbe za človekove pravice, potem ko je oborožen taliban 9. oktobra 2012 stopil na šolski avtobus in vprašal, kdo je Malala, ter jo ustrelil v glavo. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kjer je takrat 15-letna Malala tudi končala šolanje. Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014, se še vedno aktivno zavzema za pravico deklet in žensk do šolanja.

Malala je v mednarodni skupnosti spoštovana zaradi svojega aktivizma, v Pakistanu pa so mnenja deljena, saj jo imajo v konservativnih krogih za agentko Zahoda, ki želi osramotiti svojo državo.

Njene sanje so v Pakistanu

Na obisk v domovino je prispela v četrtek. Ko je na sedežu pakistanskega premierja Šahida Hakana Abasija v Islamabadu spregovorila pred televizijskimi kamerami, so jo prevzela čustva. Ko je govorila o tem, kako si je vsa leta želela vrniti v svojo domovino, in o lepotah svoje rodne doline Svat, si je brisala solze.» Vedno so bile moje sanje, da bi šla v Pakistan in se tam v miru in brez strahu sprehajala po ulicah, srečevala in pogovarjala z ljudmi,« je dejala. »In zdi se mi, da je to spet moj stari dom, torej se to resnično dogaja. Hvaležna sem vsem vam,« je dejala.

Abasi je izrazil veselje, da lahko pozdravi "hčerko Pakistana". »Si najmočnejši pakistanski glas proti ekstremizmu,« je dejal v kratkem nagovoru.