Mali: usklajena mednarodna akcija rešila mnogo življenj

Napada na malijski hotel ne gre na prvo žogo povezovati z dogodki v Parizu.

Objavljeno
20. november 2015 20.12
MALI-UNREST-HOTEL
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Pozno popoldan je pripadnikom malijskih posebnih enot, ki so se jim pridružili tudi francoski in ameriški »specialci« ter pripadniki misije Združenih narodov v Maliju (MINUSMA), v hotelu Radisson Blu v Bamaku uspelo osvoboditi 170 talcev, ki so jih v jutranjih urah zajeli oboroženi ugrabitelji.

V usklajeni vojaški akciji je bila osvobojena večina talcev, a po tako rekoč celodnevnem streljanju in »lovu« na ugrabitelje, so malijske oblasti po temeljitem pregledu uničenega prestižnega hotela v središču prestolnice našle sedemindvajset trupel. Med njimi naj bi bilo vsaj pet napadalcev. Nekaj preživelih napadalcev se je v času zaključevanja naše redakcije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še vedno skrivali v gornjih nadstropjih hotela. V večernih urah so v Bamaku še vedno potekali spopadi med napadalci in varnostnimi enotami.

Za zasedbo hotela, ki ji sicer v ameriški lasti (Carlson Rezidor), v njem pa večinoma bivajo tuji poslovneži (včeraj je bilo med njimi največ Indijcev in Kitajcev) in turisti, je odgovornost prevzela skrajna skupina Al Murabitun, ki je povezana s severnoafriško podružnico Al Kaide. Ta zadnje čase ni bila preveč aktivna, čeprav so skrajni islamisti podoben napad pred tremi meseci izvedli v mestu Sevare v osrednjem delu države, ko je bilo ubitih trinajst ljudi, med njimi pet zaposlenih v Združenih narodih.

Pripadniki ene izmed terorističnih skupin, ki so se, ki so se v severnem Maliju in po velikem delu Sahela okrepile po padcu režima Moamerja Gadafija v Libiji in posledičnih odprtih mejah in razpasli trgovini z orožjem, so na možnost novih napadov v Maliju preko družabnih omrežij sicer opozorili že pred dnevi. Malijske oblasti za zdaj še niso potrdile, ali je bila zasedba hotela in ugrabitev talcev dejansko izvedena s strani etnično mešane skrajne skupine, ki je med drugim tesno povezana tudi z regionalnim organiziranim kriminalom (od trgovine z orožjem in drogo, do tihotapljenja cigaret in 'črne' nafte), so pa nekateri hotelski gostje, ki se jim je uspelo rešiti, novinarjem povedali, da je nekaj napadalcev med seboj govorilo angleško, zato so se pojavile tudi špekulacije o prisotnosti nigerijske skrajne islamistične skupine Boko Haram. Ta je v zadnjem letu dni svojo »dejavnost« iz severa Nigerije razširila tudi proti kaotičnemu Sahelu, prostoru popolnega brezvladja in (dobesedno) peskovniku številnih skrajnih gibanj in kriminalnih skupin, kjer so se združili vsi ključni razlogi za »moderne« konflikte: od posledic klimatskih sprememb (eno najbolj suhih področij na svetu) do sistematiziranega ustvarjanja padlih držav (Libija) in zunanjih vojaških intervencij (Francija v Maliju januarja 2013), ki so veliko bolj kot zaščiti prebivalstva namenjene doseganju lastnih geostrateških in ekonomskih ciljev. Res je, da so Francozi vojsko v Mali poslali šele potem, ko so jih malijske oblasti zato za prosile, a poseg sam in njegovo dolgotrajnost sta dokazala, da je bil še kako pripravljen vnaprej.

Do zasedbe hotela v malijski prestolnici in ugrabitve 170 ljudi je sicer prišlo le nekaj dni za tem, ko je Ijad Ag Gali, vodja skrajne skupine Ansar Dime, pozval k napadom na Francijo in »na njene interese v Maliju«.

Lažni mir

Čeprav so po podpisu mirovnega sporazuma in malijskih oblasti poleti 2013 nadzor nad velikim delom Malija prevzele modre čelade Združenih narodov (120.000 vojakov), je velik del severa države še vedno ostal nekakšen »brisan prostor«, kamor niso vstopali ne pripadniki ZN, ne pripadniki francoskih posebnih enot in tujske legije. Varnostno in politično je močna tuja vojaška prisotnost vzdrževala status quo, a konflikt ni bil končan. Nasprotno. Bilo je le vprašanje časa, kdaj in kako bo zopet izbruhnil. Včerajšnji napad na prestižni hotel v Bamaku je zato potrebno razumeti v širšem kontekstu in ga ne – na prvo žogo – povezovati z dogodki v Parizu.

Napadalci so se do hotela v središču mesta pripeljali z vozilom, ki je imel diplomatske oznake in dovoljenja. Potem, ko so pobili ali težje ranili hotelske stražarje, so vstopili v hotelsko stavbo in v sobe zaklenili 140 hotelskih gostov in 30 članov hotelskega osebja. Malijske varnostne sile so se takoj odzvale, na pomoč pa jim je, v obratnem sorazmerju s svojo siceršnjo doktrino, hitro priskočila široka »mednarodna koalicija«: francoski in ameriški pripadniki posebnih enot in modre čelade. Varnostne sile so vdrle v hotel in med srditim obstreljevanjem »osvajale« nadstropje za nadstropjem. V nekaj urah je bila osvobojena velika večina talcev – vsaj sedemnajst pa so jih napadalci ubili.