Med »materjo vseh protestov« umrli trije ljudje

Opozicija je napovedala nadaljevanje protestov in boja proti vladi Nicolása Madura.

Objavljeno
20. april 2017 20.41
TOPSHOT-VENEZUELA-CRISIS-OPPOSITION-PROTEST
Z. R.
Z. R.
Med množičnimi protesti proti­ predsedniku Nicolásu Maduru­ v Venezueli so v sredo umrli­ najmanj trije ljudje. Opozicija,­ spodbujena z več sto tisoč ­nezadovoljnimi protestniki, je napovedala, da se bo »mati vseh protestov« nadaljevala tudi v četrtek, in to še v večjem številu.

»Zbrali se bomo na istem mestu ob istem času,« je v sredo zvečer s solznimi očmi zaradi solzivca, ki ga je policija uporabila na protestih, pozival voditelj opozicije Henrique Capriles. »Če nas je bilo danes več kot milijon, nas bo jutri še več,« je optimistično napovedal. Stotisočem prebivalcev Venezuele, ki so se včeraj udeležili protestnega pohoda, je dovolj pomanjkanja in po njihovem nesposobne vlade ­socialističnega predsednika Nico­lása Madura, zato zahtevajo volitve. Med protestniki je tudi precej nekdanjih privržencev Huga Cháveza.­ »Obupani smo in dovolj nam je življenja v revščini,« je za Guardian izjavil nekdanji Chávezov privrženec Kelvyn Cava iz vzhodne venezuelske pokrajine Zulia. »V Chávezovem času so bile naše plače nekaj vredne, danes pa, če ne zaradi lakote, bomo umrli zaradi kriminala,« je dodal.

V prestolnici Caracas je bil med protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristóbal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na vladnem plačilnem seznamu. Južno od Caracasa je bil ubit tudi vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom. S temi žrtvami je na protestih proti Madurovi vladi ta mesec umrlo osem ljudi.

Več sto tisoč protestnikov se je v sredo poskusilo prebiti v središče prestolnice, kjer so potekali tudi protesti v podporo Maduru, policija pa je opoziciji s solzivcem preprečila dostop do nekaj tisoč nasprotnih protestnikov. Protestniki so obmetavali policiste s kamenjem in drugimi stvarmi. Venezuela je od leta 2014 v veliki krizi, ljudem primanjkuje celo hrane. Maduro je zatrdil, da so protesti zarota po naročilu ZDA, vendar ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino López pa je obljubil Maduru brezpogojno podporo.

Zunanji minister ZDA Rex Tillerson je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražati mnenja.