Med zlorabljenimi otroci na spletu skoraj tretjina dečkov

Interpol in Ecpat sta ob razkritju rezultatov svetovno javnost pozvala h koordiniranemu odzivu.

Objavljeno
07. marec 2018 12.21
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Bruselj - Interpol in organizacija za boj proti spolnim zlorabam otrok Ecpat sta preučili več kot milijon spletnih fotografij in videoposnetkov, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok. Pri tem sta ugotovili, da je med zlorabljenimi otroki skoraj tretjina dečkov, ti pa doživljajo tudi najhujše zlorabe.

Interpol in Ecpat s sedežem v tajski prestolnici Bangkok, sta analizirala vsebine fotografij in videoposnetkov, ki jih Interpol hrani v svoji mednarodni bazi podatkov spolnih zlorab otrok. Njegovi preiskovalci so doslej identificirali skoraj 47 odstotkov teh žrtev, kar je več kot 12.000 otrok. Še vedno pa ne pozna identitete več kot polovice otrok, med katerimi je tudi veliko dojenčkov in malčkov.

Na fotografijah in videoposnetkih z neidentificiranimi žrtvami je skoraj 65 odstotkov deklic in dobrih 31 odstotkov dečkov, oba spola pa sta bila skupaj zlorabljena v štirih odstotkih teh primerov, piše v poročilu.

»Rezultati te raziskave so zelo pomembni in zahtevajo nadaljnjo študijo. Doslej smo namreč predvidevali, da so zlorabam podvržene predvsem deklice in starejši otroci, nova študija pa je pokazala, da je med zlorabljenimi veliko več dečkov, kot smo pričakovali,« so povedali predstavniki organizacij.

Nova študija je pokazala tudi, da so mlajši otroci ne glede na spol, podvrženi hujšim spolnim zlorabam.

Organizaciji sta stopnjo zlorabe ocenjevali na podlagi več kriterijev, med drugim na podlagi golote, erotičnega poziranja, eksplicitne spolne aktivnosti, posilstva, surovosti in sadizma.

Interpol in Ecpat sta ob razkritju rezultatov svetovno javnost pozvala h koordiniranemu odzivu.

Interpol je mednarodno bazo podatkov spolnih zlorab otrok vzpostavil leta 2009. Gre za dovršen sistem, ki primerja fotografije in video vsebine, z njegovo pomočjo pa lahko preiskovalci med drugim identificirajo tudi kriminalce in njihove lokacije.