Medijska svoboda je po svetu še vedno slaba

Slovenci spadamo med 13 odstotkov svetovnega prebivalstva, ki uživajo svobodo medijev.

Objavljeno
28. april 2017 21.02
mpi_casopisi
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Ljubljana - Organizacija Freedom House je v novem poročilu opozorila, da je svoboda medijev lani nazadovala in je na najnižji ravni v zadnjih 13 letih. Nadzor oblasti nad mediji, tudi prek meja, ogroža novinarsko delo tako v demokratičnih kot avtoritarnih državah. Med 199 državami je Slovenija ocenjena kot medijsko svobodna država, zaseda 33. mesto.

V letnem poročilu, ki so ga objavili danes, in v katerem je zajetih 199 držav in ozemelj sveta, je Freedom House Slovenijo ocenil kot medijsko svobodno državo, s 23 točkami, kot jih je dosegla tudi lani, je ohranila 33. mesto. V Evropi je v primerjavi z lani izgubila dve mesti, s Ciprom in Malto si deli 21. mesto.

Slovenci tako še vedno spadamo med 13 odstotkov svetovnega prebivalstva, ki uživajo svobodo medijev. To pomeni, da imamo zagotovljeno medijsko okolje, kjer je pokritost političnih novic široka, varnost novinarjev zagotovljena, vdor države v medije minimalen, mediji pa niso predmet pravnih in gospodarskih pritiskov.

Na vrhu so podobno kot lani Norveška, Nizozemska, Švedska, Finska, Danska in Belgija. Najnižje na lestvici pa so po oceni organizacije Freedom House Azerbajdžan, Krim, Kuba, Ekvatorialna Gvineja, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Sirija, Turkmenistan in Uzbekistan. Kar 45 odstotkov ljudi živi v državah oz. na ozemljih, kjer je medijsko okolje nesvobodno.

Med slednje spadajo še avtoritarne Turčija, Etiopija in Venezuela, kjer oblasti uporabljajo politične in družbene nemire kot izgovor za nove zajezitve neodvisnih in opozicijskih medijev, pa tudi več držav podsaharske Afrike, na Bližnjem vzhodu in v Aziji, kjer so oblasti omejile govor na spletu ali pa preprosto ukinile telekomunikacijske storitve v ključnih trenutkih, na primer pred volitvami in v času protestov, kaže poročilo.

Od leta 2015 se je stanje najbolj poslabšalo na Poljskem, Madžarskem, v Burundiju, Boliviji, Srbiji in Demokratični republiki Kongo. Politiki v demokratičnih državah, kot sta Poljska in Madžarska, spodkopavajo tradicionalne medije in izrabljajo javne radiotelevizije za kazanje svojega vpliva. Pod vodstvom novega predsednika Donalda Trumpa so se razmere poslabšale tudi v ZDA, še opozarja Freedom House.

Svoje poročilo o medijski svobodi je v minulih dneh objavila tudi organizacija Novinarji brez meja. Iz seznama položaja medijev v posameznih državah izhaja, da se manevrski prostor za novinarje zožuje povsod po svetu. Novinarjev ne omejujejo samo avtoritarne vlade in diktature, pač pa tudi demokratično izvoljeni politiki. Razmere so se v skoraj dveh tretjinah od 180 držav poslabšale.

Slovenija je na seznamu na 37. mestu in je v primerjavi z lani za tri mesta izboljšala svoj položaj. Med sosednjimi državami Slovenije je najbolje uvrščena Avstrija, ki je ostala na 11. mestu. Italija je za 25 mest izboljšala svojo uvrstitev in je na 52. mestu. Madžarska je na 71. mestu, kar je štiri mesta slabše kot lani. Hrvaška je na 74. mestu in je nazadovala za 11 mest. Na prvem mestu na seznamu je Norveška, na zadnjem, 180. mestu Severna Koreja.