Burmanska vojska našla razbitine letala in trupla

Našli so razbitine vojaškega letala, ki je s 122 ljudmi na krovu včeraj strmoglavilo v Andamansko morje.

Objavljeno
08. junij 2017 09.25
TOPSHOT-MYANMAR-MILITARY-AIRPLANE
Š. J., STA, Mo. B.
Š. J., STA, Mo. B.

Rangun − Burmanska vojska je danes sporočila, da so našli razbitine vojaškega letala, ki je s 122 ljudmi na krovu v sredo strmoglavilo v Andamansko morje. Reševalne ekipe so do opoldneva našle posmrtne ostanke 29 oseb, med njimi sedmih otrok. Vse žrtve so našli na obali občine Lounglon v regiji Tanintharji na jugu države.

Reševalne ladje, helikopterji in letala še vedno iščejo razbitine letala. V času strmoglavljenja je bilo morje razburkano, zato je iskanje težje, je dodala vojska. Na obalah se je zbralo več sto ljudi, med njimi tudi prostovoljci in delavci nevladnih organizacij.

Še vedno ni znano, kaj je bil vzrok strmoglavljenja.

Na Kitajskem narejeno letalo shaanxi-Y8 je izginilo z radarskih zaslonov v sredo okoli 13.35 po krajevnem času. V iskalni akciji sodelujejo helikopterji, letala in ladje. Na krovu letala so bili vojaki in njihovi družinski člani, med drugim 15 otrok, ter 14 članov posadke.

Burmanska vojska je letalo kupila marca lani in do nesreče je opravilo 809 ur letenja.

Burma ima sicer slabo letalsko varnost. Zadnja nesreča vojaškega letala se je zgodila februarja 2016, blizu politične prestolnice Najpjidoje umrlo pet ljudi. Leta 2012 je na božični dan strmoglavilo komercialno letalo družbe Air Bagan in na letališču Heho zagorelo. Umrla sta dva človeka.