Močan potres blizu zahodne obale Turčije

Žarišče potresa je bilo 84 kilometrov od turškega mesta Izmir. Umrla je ena oseba, najmanj dvanajst je ranjenih.

Objavljeno
12. junij 2017 17.05
GREECE-QUAKE/
A. S. H., STA, K.M.
A. S. H., STA, K.M.

Atene/Izmir - Območje v Egejskem morju pred zahodno obalo Turčije je stresel močan potres z magnitudo 6,4, je sporočil Evromediteranski seizmološki center (EMSC). Potres so čutili v več grških in turških mestih, med drugim v Istanbulu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je na grškem otoku Lezbos umrla ena oseba. Gre za žensko, ki so jo gasilci našli pod ruševinami. Še najmanj dvanajst ljudi je poškodovanih.

Tla so se stresla ob 15.28 po krajevnem času (14.28 po srednjeevropskem), žarišče potresa pa je bilo okoli 84 kilometrov severozahodno od turškega mesta Izmir deset kilometrov pod površjem Zemlje. Tresenje tal je v Izmirju povzročilo paniko, menda pa so ga čutili tudi v bolgarski prestolnici Sofiji.

Potres je menda največjo gmotno škodo povzročil na Lezbosu, predvsem v bližini kraja Vrises, kjer se je porušilo več hiš, in na jugu otoka, kjer so se zaradi tresenja tal sprožili zemeljski plazovi in zasuli nekatere ceste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Seizmologi svetujejo naj lastniki poškodovanih hiš ostanejo na prostem. Obstaja namreč možnost, da se bodo stavbe v kakšnem od popotresnih sunkov porušile.

Turčija in Grčija ležita ob tektonski prelomnici in ju je v zadnjih letih že večkrat prizadel potres. Samo letos je zahodno obalo Turčije streslo več potresov z magnitudo do 5,5. Za enega hujših velja potres z magnitudo 7,6 blizu turškega mesta Izmir leta 1999, v katerem je umrlo več kot 17.000 ljudi, še poroča STA.