Moskovčani na ulicah zaradi napovedi rušenja blokov

Iz po vojni zgrajenih »hruščovk« naj bi se selilo več kot milijon ljudi.

Objavljeno
14. maj 2017 20.42
RUSSIA-HOUSING/PROTESTS
M. Bi., STA, Reuters
M. Bi., STA, Reuters

Danes se je na ulicah Moskve zbralo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo urbanističnemu načrtu župana Sergeja Sobjanina. V nekaj letih naj bi v mestu porušili skoraj 5000 nekajnadstropnih stanovanjskih blokov iz časa Sovjetske zveze, v nova bivališča bi preselili več kot milijon ljudi. Prebivalci temu nasprotujejo: »Stanovanje sem kupil, danes nam bodo vzeli to, jutri nam lahko avto ...,« je dejal eden od protestnikov.

Čeprav gre za stanovanja slabe kakovosti zgrajena za povojno reševanje stanovanjske stiske Moskovčanov - zgrajena so bila v 50.- in 60. letih prejšnjega stoletja iz montažnih betonskih plošč - se mnogi bojijo prisilne preselitve iz zelenih predelov v središču mesta na obrobje Moskve.

Tako imenovane hruščovke, poimenovane sovjetskem voditelju Nikiti Hruščovu, naj bi rušili nekaj let, prve prebivalce pa bi po načrtih mestnih oblasti preselili v visoke novogradnje že letošnjo jesen. Urbanistični program, ki je vreden 56 milijard evrov, naj bi dal tudi nov zagon gradbenemu sektorju.

V mestnem parlamentu je projekt v prvem branju dobil podporo, pozdravil ga je tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Po prvih nemirih je postal tudi veliko politično vprašanje, saj se je v bran stanovalcem postavil tudi Aleksej Navalny, prvi Putinov kritik in protikandidat na predsedniških volitvah marca prihodnje leto.