23 ruskih diplomatov ima teden dni časa, da zapusti Otok

Britanska vlada se je za eskalacijo spora z Rusijo odločila po tem, ko od Moskve ni dobila odgovorov, ki jih je zahtevala.

Objavljeno
14. marec 2018 13.15
BRITAIN-RUSSIA-ESPIONAGE
Jure Kosec
Jure Kosec

Britanska premierka Theresa May je danes v parlamentu predstavila ukrepe, s katerimi bo Združeno kraljestvo odgovorilo na napad, ki so ga predstavniki britanske vlade v zadnjih dneh opisali kot prvo uporabo kemičnega orožja na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

Dan po izteku roka, do katerega je britanska vlada dala Rusiji čas, da obrazloži ozadje zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupov, je Združeno kraljestvo napovedalo izgon 23 ruskih diplomatov, prekinitev vseh visokih političnih stikov z Rusko federacijo in vrsto drugih političnih ter varnostnih ukrepov, ki napovedujejo novo poglavje odnosov med državama.

Poleg tega je London zahteval sklic izrednega zasedanja varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Kot je sporočilo britansko zunanje ministrstvo, namerava država članice varnostnega sveta seznaniti s potekom preiskave o napadu z živčnim strupom v Salisburyju, v katerem je bila prejšnjo nedeljo poleg Skripala zastrupljena tudi njegova hči. Britanska vlada je tudi napovedala, da bo zamrznila vsa finančna sredstva ruske države, za katere bo imela dokaze, da ogrožajo življenja oziroma imetje britanskih državljanov oziroma rezidentov.

Triindvajset ruskih diplomatov, ki so jih britanski organi identificirali kot prikrite sodelavce ruskih obveščevalnih služb, ima teden dni časa, da zapustijo Otok. Število izgnanih diplomatov je skoraj šestkrat večje od skupine, ki jo je Združeno kraljestvo izgnalo po umoru nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006. Po navedbah predstavnikov britanske vlade so ukrepi proti Rusiji, ki jih je včeraj sprejela država, najstrožji od konca hladne vojne.

Britanska premierka Theresa May. Foto: AFP

Rusko zanikanje, podpora Zahoda

Britanska vlada se je za eskalacijo spora z Rusijo odločila po izteku ultimata, ki ga je Theresa May v ponedeljek postavila Moskvi. Ta do torka ni predstavila nikakršne obrazložitve dejanja v Salisburyju. Na ponujeno priložnost se je odzvala s »popolnim prezirom«, ravno tako ni ponudila nikakršne obrazložitve, zakaj v nasprotju z mednarodnim pravom vodi program razvoja kemičnega orožja, je pred parlamentom poudarila britanska premierka.

Rusija je očitke britanske vlade o svoji vpletenosti v poskus atentata na 66-letnega nekdanjega dvojnega agenta vnovič zavrnila, kljub temu da je forenzična preiskava pokazala, da je bil v napadu uporabljen bojni strup ruske izdelave. Kot odgovor na britanske ukrepe je po pričakovanjih sprejela vrsto protiukrepov, med njimi izgon britanskih diplomatov. Rusko zunanje ministrstvo je popoldne v izjavi zapisalo, da se je Združeno kraljestvo zavestno izbralo konfrontacijo z Rusijo in opozorilo, da bo odgovor Moskve hiter. Še pred tem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov britanske obtožbe označil za politično predstavo in poskus zavajanja mednarodne skupnosti. Vztrajal je, da Rusija ni imela nikakršnega motiva, da bi poskusila ubiti Skripala.

Britansko vlado so pri sprejetju ukrepov podprle vse ključne zaveznice. Zveza Nato se je odzvala s skupno izjavo, v kateri je izpostavila, da je bil napad v Salisburyju prva uporaba kemičnega orožja na ozemlju zavezništva vse od njegove ustanovitve, Rusijo pa efektivno obtožila kršitve konvencije o prepovedi kemičnega orožja. Britanski premierki so podporo v telefonskih pogovorih med drugim izrekli tudi ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francija je sicer dejala, da želi pred sprejemanjem kakršnih koli skupnih ukrepov proti Rusiji, videti trdne dokaze, da je ta dejansko odgovorna za napad. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da bo napad v Salisburyju tudi tema zasedanja voditeljev držav članic EU prihodnji teden v Bruslju.