Moskva pripravlja ostre protiukrepe

Rusko zunanje ministrstvo: Analiza je pokazala, da so naši državljani morda žrtev britanskih tajnih služb.

Objavljeno
28. marec 2018 21.56
TOPSHOT-BRITAIN-RUSSIA-POLICE-ESPIONAGE
Boris Čibej
Boris Čibej

Iz Kremlja so danes sporočili, da je vsekakor pričakovati odgovor Moskve na izgone ruskih diplomatov, a da se bo to zgodilo »ob pravem času«. Hkrati­ so ponovili, da doslej še niso videli niti enega verodostojnega londonskega dokaza, ki bi potrdil, da je za domnevno ­zastrupitev dvojnega agenta­ Sergeja Skripala in njegove hčere Julije kriva Rusija.

Po besedah Dmitrija Peskova, tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, »argumenti«, s katerimi je Združeno kraljestvo prepričalo 27 držav, da so izgnale 150 ruskih diplomatov, »ne zdržijo kritike«. V mislih je imel šest prosojnic, ki jih je britansko veleposlaništvo v Moskvi prejšnji teden predstavilo tamkajšnjim tujim diplomatskim predstavnikom kot dokaz, da za domnevno Skripalovo zastrupitvijo z živčnim strupom novičok stoji Kremelj. Do njih so se dokopali pri časniku Kommersant in jih danes objavili.

»Na podlagi šestih sličic so ugotovili odgovornost države za kemični napad … To je polomija [britanske premierke] Therese May. Razkrita je ena največjih manipulacij s svetovnim javnim mnenjem, v katero so vmešane oblasti Velike Britanije,« je objavljene »dokaze« komentirala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Breme na britanski strani

Ruski veleposlanik pri Evropski­ uniji Vladimir Čižov je danes napovedal, da lahko vsaka država,­ ki je izgnala njegove kolege, pričakuje­ ustrezen »bilateralni« odgovor ­Rusije. Tudi Peskov je zatrdil, da se bo Moskva zagotovo odzvala na izgone svojih diplomatov, a da ­Rusija ostaja odprta za sodelovanje z vsemi državami. Sodelovanje na ruskem zunanjem ­ministrstvu zahtevajo zlasti od Londona.

V posebnem sporočilu so spomnili Veliko Britanijo, da je 16. marca ruski preiskovalni urad začel kazensko preiskavo zaradi domnevnega poskusa umora ruske državljanke Julije Skripal, London pa je uradne pozive k sodelovanju zavračal, zaradi česar v Moskvi sumijo, da so pri domnevni zastrupitvi dejansko sodelovale britanske specialne službe.

Politična provokacija

»Britanske oblasti sistematično dokazujejo nesposobnost zagotavljanja varnosti ruskim državljanom na britanskem ozemlju,« so ugotovili na ministrstvu, kot dokaze pa poleg zadnjega primera navedli zastrupitev nekdanjega sodelavca FSB Aleksandra Litvinenka, smrti v nepojasnjenih okoliščinah ruskih poslovnežev Badrija Patarkacišvilija in Aleksandra Perepiličnega, »samomor« oligarha Borisa Berezovskega in njegovega zadavljenega poslovnega partnerja Nikolaja Gluškova. Hkrati so opozorili, da London molči o delovanju tajnega laboratorija blizu Salisburyja.

»Če ruski državi ne bodo pred­ložili prepričljivih dokazov o nasprotnem, bo naše stališče, da je to primer poskusa umora naših ­državljanov kot povod za velikansko politično provokacijo. Breme dokazovanja v tej zgodbi je dejansko na britanski strani,« so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Vodja ruske protiobveščevalne službe SVR Sergej Nariškin je danes priznal, da so med izgnanimi ruskimi diplomati tudi njegovi podrejeni, »a teh ni veliko. [...] To so osebe, ki so bile v teh državah uradno predstavljene kot sodelavci SVR in so omogočale sodelovanje s specialnimi službami teh držav po tako imenovanem partnerskem kanalu.« Po njegovih besedah je izgon diplomatov »umazana in cinična provokacija«, ki ji bo sledil oster odgovor, njegova služba pa da ima na voljo tako široke možnosti delovanja, da bo zagotovila državno varnost.

Boj proti terorizmu kot žrtev

Nekdanji direktor obveščevalne službe FSB Nikolaj Kovaljov, ki je zdaj član dumskega odbora za varnost in boj proti korupciji, je opozoril, da bo največja žrtev izgona ruskih diplomatov mednarodni boj proti terorizmu, novačenju teroristov, tihotapljenju orožja in trgovini z mamili, saj da naloga teh ruskih diplomatskih predstavnikov ni bilo vohunjenje, temveč sodelovanje s kolegi v državah gostiteljicah. Po njegovih besedah imajo tudi pripadniki ameriške obveščevalne službe, ki so nameščeni v Rusiji, status diplomatov.